Británie hledá cestu, jak vyřešit pat v Severním Irsku. Do dalších voleb se nikomu nechce

Události: Předčasné volby v Severním Irsku (zdroj: ČT24)

Británie zvažuje, že změní právní předpisy tak, aby mohla odložit vyhlášení termínu předčasných voleb do regionálního parlamentu v Severním Irsku. Nedávno totiž vypršela lhůta, kterou měly tamní strany od květnového hlasování na sestavení vlády. V posledních volbách zvítězila nacionalistická strana Sinn Féin. Severoirská Demokratická unionistická strana (DUP) s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům.

Tajemník pro záležitosti Severního Irska v rámci Spojeného království Chris Heaton-Harris v pátek uvedl, že britská vláda vypíše předčasné volby do regionálního parlamentu. Datum hlasování ale zatím nestanovil.

„Ve skutečnosti jsou jen dvě možnosti. Buď existuje zákonná povinnost stanovit datum voleb, nebo bude muset být přijat nový zákon, aby se v tuto chvíli hlasování nekonalo,“ řekl irský ministr zahraničí Simon Coveney po setkání s Heatonem-Harrisem. „Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, ale určitě nebudeme muset čekat týdny, než bude jasno… Dal jsem jasně najevo, že podle postoje irské vlády volby v této době nejsou pro Severní Irsko dobrou věcí,“ dodal.

„Politický systém v Severním Irsku je světově unikátní, na vládě se musí podílet obě tyto strany bývalého konfliktu, jak protestanti, tak katolíci,“ připomněl zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský. Narážel tak na takzvané The Troubles, dřívější dlouholetý krvavý konflikt mezi oběma hlavním póly severoirské politiky. Jeho konec umožnila až velkopáteční dohoda z roku 1998.

Spor mezi dvěma stranami se v současnosti vede zejména o severoirský protokol. DUP, která patří k zastáncům brexitu, požaduje, aby se Británie a Evropská unie dohodly na zrušení severoirského protokolu, kvůli kterému Belfast částečně ztratil dosavadní pevná pouta se Spojeným královstvím, protože musí dodržovat pravidla jednotného trhu EU a celní unie.

„Obě strany však zároveň přiznávají, že ani předčasné volby nic nevyřeší,“ dodal zpravodaj. Vyřešení sporu o protokol je proto na Londýnu a Bruselu.

Londýn a Brusel hledají řešení

Bývalý britský premiér Boris Johnson chtěl protokol dokonce jednostranně zrušit, což vyvolalo velké pnutí mezi Británií a Evropskou unii. Negativní vztah k němu měla i bývalá premiérka Liz Trussová. Současný premiér Rishi Sunak se ke kompromisnímu nastavení zatím konkrétně nevyjádřil, doplnil Dolanský.

V posledních volbách do regionálního parlamentu, které se konaly před sedmi měsíci, poprvé zvítězila republikánská strana Sinn Féin. Demokratická unionistická strana s ní ale odmítla utvořit vládu kvůli brexitovým pravidlům. Podle Coveneyho je možné, že Británie a EU do konce roku ukončí svůj dlouhodobý spor ohledně obchodních pravidel pro Severní Irsko, pokud budou obě strany otevřené kompromisu.

„EU při několika příležitostech uvedla, že by tyto otázky ráda vyřešila do konce roku, a já si myslím, že je to možné, pokud bude na obou stranách politická chuť to uskutečnit,“ míní Coveney. Británie a EU již obnovily rozhovory o možných řešeních.