Breyer opouští Nejvyšší soud USA. Nahradit ho může první Afroameričanka

Horizont ČT24: Nejvyšší soud USA opouští Stephen Bryer (zdroj: ČT24)

Nejstarší člen amerického Nejvyššího soudu Stephen Breyer hodlá v létě odstoupit z funkce. V jeho rozhodnutí může hrát roli politika. Demokraté totiž chtějí využít převahy v Senátu a liberálního soudce nahradit mladším kandidátem. Zájem veřejnosti vzbuzuje, že do vrchní soudní instance může poprvé zamířit žena černé pleti. Prezident Joe Biden totiž oznámil, že bude vybírat z této skupiny obyvatel. Vybráno ale ještě nemá.

Breyer, kterého nominoval již prezident Bill Clinton, opouští doživotní mandát po téměř třiceti letech na vlastní žádost. Rady do života získával třiaosmdesátiletý soudce například od svého někdejšího nadřízeného senátora Teda Kennedyho.

„Naslouchejte lidem, kteří s vámi nesouhlasí. A když budete dostatečně dlouho naslouchat, zjistíte, že v něčem s vámi souhlasí,“ zní jedno z Breyerových mott.

„Můj záměr je takový, aby toto rozhodnutí nabylo platnosti ve chvíli, kdy soud tento rok zahájí letní prázdniny za předpokladu, že bude tou dobou nominován a schválen můj nástupce,“ napsal ve čtvrtek Breyer v dopise adresovaném Bidenovi. Důvody pro své stanovisko ale neobjasnil.

Jeho odchod s největší pravděpodobností nezmění rozložení sil mezi ideologickými tábory soudu, který aktuálně tvoří šest konzervativních a tři liberální soudci.

Soudce předčasným odchodem do důchodu uleví hlavně demokratům. Ti totiž mají v Senátu kontrolu nad výběrem jeho nástupce. Musí si ale pospíšit, protože by převahu mohli ztratit v příštích volbách.

„V Senátu chceme být uvážliví, chceme jednat rychle a dokončit to co nejdříve,“ oznámil vůdce demokratů v americkém senátu Chuck Schumer. Pokud totiž republikáni v listopadu získají většinu, kandidát prezidenta Joea Bidena přes jejich hlasy neprojde.

Politické bitvy o obsazení devíti křesel ústavního soudu Spojených států nejsou bez významu. Soudci totiž rozhodují o klíčových právních sporech a tím o životě stamilionů Američanů. Například podle jeho prosincového verdiktu mohou v Texasu dál zakazovat potraty od šestého týdne těhotenství.

Biden slíbil soudkyni černé pleti

Někdejší prezident Donald Trump dosadil během své vlády hned tři soudce. U Amy Comey Barrettové to stihl pouhých šest týdnů před prezidentskými volbami. „Už dlouho slýchám, že nejdůležitějším rozhodnutím, které může prezident učinit, je jmenování soudce Nejvyššího soudu,“ hodnotil tehdy Trump.

Biden zatím jméno Beryerova nástupce neoznámil. V kampani ale slíbil, a ve čtvrtek potvrdil, že pokud bude mít možnost soudce jmenovat, dosadí první Afroameričanku. „Je nutné, aby nyní měly zastoupení,“ prohlašoval.

„Mám v úmyslu oznámit své rozhodnutí do konce února,“ uvedl současný prezident. Hlavní favoritkou je Ketanji Brown-Jacksonová, dosavadní členka odvolacího soudu ve Washingtonu. Nemalé šance má podle pozorovatelů i členka kalifornského nejvyššího soudu Leondra Krugerová nebo federální soudkyně J. Michelle Childsová.