Brazílie vyhlíží nebývalý comeback. Bolsonara v předvolebním průzkumu porazil exprezident da Silva

Horizont ČT24: Brazílie před volbami (zdroj: ČT24)

V Brazílii tento týden začala kampaň před prezidentskými volbami a podle pátečního průzkumu by stávajícího prezidenta Jaira Bolsonara porazil Inácio Lula da Silva. Ten stál v čele jihoamerické velmoci v letech 2003 až 2011 a jeho případný politický comeback by byl o to velkolepější, že šest let po odchodu z úřadu skončil kvůli korupci a praní špinavých peněz ve vězení.

Inácio da Silva svých šest sourozenců pomáhal živit už od dvanácti jako čistič bot. Později coby dělník při nebezpečné práci přišel o prst. Trauma z chvíle, kdy se zraněný marně dožadoval ošetření, z něj udělalo odboráře a také nepříjemnou figuru pro koncern VW, který měl v Brazílii své podniky. Firma ho dokonce nechala špehovat.

Na konci 70. let vyzval na souboj i tehdejší vojenskou juntu. Po stávce, kterou vedl, skončil poprvé ve vězení. Na svobodu mu pomohly rozsáhlé demonstrace jeho stoupenců. Šlo o popularitu, která ho vynesla až na vrchol. V roce 2003 se da Silva jako první dělník stal brazilským prezidentem. Jeho inauguraci coby velké vítězství levice přijel do Brazílie oslavit i Fidel Castro.

„Tolikrát mi bylo předhazováno, že nemám žádný diplom. A teď první diplom v životě, který jsem získal, je diplom prezidenta země,“ uvedl tehdy da Silva. Byl to okamžik, kdy nový prezident zosobňoval naděje i pro 53 milionů Brazilců, kteří v době jeho nástupu do funkce žili pod hranicí chudoby. Právě na ně cílil da Silvův velkorysý program s názvem Fome Zero – konec hladu.

Brazílie se může výrazně hnout doleva

V případě zhruba dvaceti milionů lidí, kteří se během jeho vlády vyhoupli nad úroveň tíživé chudoby, se naděje potvrdily. Da Silva v roce 2011 opouštěl vedení země jako suverénně nejpopulárnější politik. V roce 2016 ale vtrhla policie do jeho domu s tím, že se pošpinil korupcí. Konečný verdikt zněl 17 let vězení.

Da Silva sdělil, že ho to nezastaví. Odseděl si sice 580 dnů, ale nejvyšší soud nakonec verdikt nad ním zrušil pro předpojatost soudce. Díky tomu má šanci porazit letos svého velkého rivala, pravicového populistu Jaira Bolsonara. Podle čerstvého průzkumu vede o celých dvanáct procentních bodů.

Volby, plánované na říjen, tak mohou Brazílii přinést výrazný posun doleva. Podobný, jaký se v posledních dvou letech odehrál i v brazilském sousedství. Levice se dostala k moci například v Argentině, Chile nebo Peru.