Belgie se pyšní neobvyklým rekordem, žijí tam nejstarší dvojčata

Brusel – Belgie se pyšní neobvyklým rekordem. Žijí tam totiž patrně nejstarší dvojčata planety. Včera v domově důchodců ve Spa na východě země oslavila 100. narozeniny. Titul rekordmanek jim sice zatím oficiálně nepatří. Raritou se totiž chlubí i sousední Francie a ta je právě nositelem oficiálního rekordu. To se ale může změnit v dalším vydání Guinnessovy knihy rekordů.

Belgická média už několik dní připomínají, že titul nejstarších dvojčat náleží právě sestrám Gabrielle Vaudremerové a Marie Hendrixové (nese příjmení manžela), ne francouzským dvojčatům. Ta před několika dny ve francouzském Saint-Georges-de-Didonne také slavila, jenže „jen“ 98. narozeniny. Belgickým dvojčatům to ale náladu nekazí. „Nic to pro mě neznamená, co má být,“ říká Gabrielle Vaudremerová.

Dvě belgické sestry nejsou Francii tak vzdálené. Tam se totiž 2. října 1910 narodily. Krátce poté se ale přestěhovaly k Lutychu, kde Marie později pracovala jako učitelka, zatímco Gabrielle se živila výrobou a prodejem klobouků.

Nejstarší dvojčata slaví stovku (zdroj: ČT24)

Marie Hendrixová

„Když jsem já šla nakupovat, vždycky v klobouku. A dodnes klobouk nosím. Nemůžete ven oblečená jen napůl.“

Narozeniny přišel s dvojčaty oslavit i starosta lázní Spa, které si sestry vybraly, protože sem jezdily jako malé. Tamní minerálka ale asi nebude receptem na dlouhověkost - ženy ve městě strávily jen část života. Přesto do ní starosta vkládá velké naděje. Příště se s nimi chce sejít za pět let.