Ázerbájdžánská armáda zatkla bývalého velitele arménských separatistů

Ázerbájdžánská armáda zadržela na hraničním přechodu s Arménií bývalého velitele arménských separatistů v Náhorním Karabachu, uvedla ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na zdroj blízký veliteli. Z oblasti uprchlo podle Arménie už více než 97 tisíc lidí.

Podle TASS velitel Levon Mnatsakanjan vedl armádu samozvané republiky Arcach v letech 2015 až 2018.

Z Náhorního Karabachu uprchlo dosud do Arménie více než 97 tisíc etnických Arménů. V regionu až do minulého týdne, kdy oblast po bleskové vojenské operaci ovládl Ázerbájdžán, žilo odhadem 120 tisíc obyvatel. „K 18:00 (16:00 SELČ) vstoupilo do Arménie 97 735 nuceně vysídlený krajanů z Náhorního Karabachu,“ oznámila mluvčí šéfa arménské vlády Nazeli Bagdasarjanová. 

Arménské obyvatelstvo z Náhorního Karabachu odchází kvůli tomu, že má strach z pronásledování a etnických čistek navzdory prohlášení z Baku, které slibuje respektovat jejich práva.

Kavita Belaniová, představitelka UNHCR v Arménii, prostřednictvím videokonference novinářům v Ženevě řekla, že u registračních center se shromažďují obrovské davy unavených a vyděšených lidí. „Jsme připraveni poradit si až se 120 tisíci lidmi,“ uvedla.

Podle UNHCR tvoří asi třetinu uprchlíků z Náhorního Karabachu děti. „Zásadním problémem pro nás je to, že mnoho z nich bylo odděleno od svých rodin,“ řekla Regina De Dominicisová z Dětského fondu OSN (UNICEF). Podle Červeného kříže mnoho uprchlíků potřebuje psychologickou pomoc.

Varování před návštěvou

Ministerstvo zahraničí varovalo Čechy kvůli eskalaci napětí před cestami do oblastí u hranice Arménie a Ázerbájdžánu a do Náhorního Karabachu. V některých částech Arménie podle úřadu hrozí riziko zhoršení bezpečnostní situace, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Ministerstvo to uvedlo na webu. 

Ministerstvo varuje před cestami do částí provincií Tavuš, Gegharkunik, Ararat, Vajoc Dzor a do celé provincie Sjunik.

„Je nutné dbát zvýšené opatrnosti v blízkosti všech hranic mezi Arménií a Ázerbájdžánem, vyhýbat se cestám v blízkosti konfliktní zóny a linie dotyku Náhorního Karabachu. Poblíž hranic s Ázerbájdžánem je průjezd rizikový. Pokud je cesta nezbytná, je nutné se držet asi deset až 15 kilometrů od hranic,“ uvedl resort.