Americký raper Kanye West shání sedm tisíc podpisů pro kandidaturu na prezidenta

Za Kaneyho Westa v jeho přání stát se šéfem Bílého domu se postavil například miliardář Elon Musk, naopak manželka Kim Kardashianová vyzvala média, aby byla shovívavá. Podle ní slavný raper trpí bipolární poruchou. Jedno je jisté: pokud West získá do pondělí v Západní Virginii 7144 podpisů oprávněných voličů, stane se oficiálním kandidátem.

Veřejné oznámení kandidatury na amerického prezidenta si nechal raper Kanye West na den nezávislosti – 4. července. Původně se chtěl úspěšný umělec ucházet o křeslo v Bílém domě až v nadcházející volbě, nakonec ale s prostým sloganem „Yes“ vyráží na steč do Washingtonu už v roce 2020. 

Existuje ale několik neznámých – jak je na tom West aktuálně duševně, jak moc to myslí vážně a zda získá v některém z amerických států dostatečný počet podpisů oprávněných voličů. V Západní Virginii, na kterou se podle médií jeho tým zaměřuje, potřebuje do pondělí získat jen 7144 podpisů. Vzhledem k tomu, že jen na Twitteru má na 30 milionů sledujících, by to problém být nemusel. 

Duševní a soukromé problémy, o kterých především bulvární média v posledních dnech psala, by podle zdrojů blízkých raperovi měly být zažehnány. Podle deníku TMZ si West najal tým politických poradců, kteří mu mají pomoci prorazit v několika státech USA. 

„Bůh mi dal jasně najevo, že nastal čas“

West se už delší dobu ve svých albech snaží alespoň formálně o duchovní rozměr. Není ani tajemstvím, že sám sebe považuje za „vyvoleného“. Ostatně na to odkazuje deska odhalující jeho alter ego s názvem „Yeezus“. O svých plánech, agendě a přesvědčení se před časem rozhovořil pro časopis Forbes. 

Záměr kandidovat vysvětluje jednoduše. „Bůh mi dal jasně najevo, že čas nastal,“ řekl pro Forbes. Vírou se snaží West odpovídat i na většinu současných témat v USA i ve světě. Je proti případné vakcíně na covid-19 a věří, že vše vyřeší bůh. „Modleme se. Modleme se za svobodu. Musíme přestat dělat věci, které boha rozzlobí,“ myslí si. Podle něj je to právě bůh, kdo vybírá amerického prezidenta. 

V souvislosti s tím i vysvětlil, proč v předchozí prezidentské volbě podporoval Donalda Trumpa. „Trump z našich prezidentů za poslední roky nejvíce napomáhá tomu, aby bůh nebyl ponechán stranou.“ S nadsázkou (a možná i bez ní) navíc jako další důvod uvedl, že v Trumpových hotelech hraje v lobby saxofon. 

Kanye West v kšiltovce z kampaně Donalda Trumpa
Zdroj: Olivier Douliery/ABACA/ČTK

Dříve podporoval Trumpa, teď chce stát řídit jako komiksovou Wakandu

Doby, kdy Kanye West chodil na veřejnosti s červenou kšiltovkou „Make America Great Again“ jsou pryč. Sám se nechal slyšet, že tím chce roztříštit hlasy černošských obyvatel. Nelíbilo se mu, nadsazeně řečeno, že každý hlas Afroameričana musí být pro Demokraty. Pokud by podle rapera Trump nekandidoval za Republikány, sám by se chtěl ucházet o stranickou nominaci. Nakonec si zvolil nezávislou kandidaturu. 

West je proti potratům i očkování, které je podle něj rizikové a způsobuje autismus, což bylo mnohokrát vyvráceno. Hledání alternativní „pravdy“ a šíření konspirací nebo fake news není pro Westa ničím neobvyklým. Otázkou je, jak velkou skupinu voličů tím může získat a kolik fanoušků jeho hudby se stane zároveň fanoušky jeho politických ambic. 

Vítěz 27 cen Grammy šokuje i vyjádřením, že by stát řídil jako království Wakanda z komiksového příběhu o Černém panterovi. To je dle narativu umístěné někde v Africe a disponuje nejvyspělejšími technologiemi na světě. „Ten příměr použiju, protože vystihuje, co naše designérská skupina rozjede v Bílém domě. Všechny ty vynálezy a inovace, třeba v lékařství, tohle všechno zvládneme společně,“ uvedl pro časopis Forbes. 

Horizont ČT24: Kontroverze Kanye Westa (zdroj: ČT24)

 Westova manželka Kim Kardashianová bere všechno s rezervou a sdělila, že její muž trpí bipolární poruchou. Požádala veřejnost o „soucit a pochopení“. 

„Ti, kdo rozumí duševním chorobám nebo kompulzivní poruše, vědí, že pokud dotyčný není nezletilý, je rodina bezmocná, dokud si nemocný neřekne sám o pomoc,“ napsala Kardashianová na Instagramu. 

Do jaké míry se jedná o raperův úlet, recesi a nebo naopak vážný záměr, napoví následující týdny, během kterých se oficiálně potvrdí či anuluje Westova kandidatura. I přes dosažení potřebného počtu podpisů samozřejmě může celou kampaň nakonec zrušit sám umělec.

Kanye West s manželkou Kim Kardashianovou
Zdroj: Olivier Douliery/ABACA/ČTK