Americká sněmovna opět nezvolila předsedu, republikán Jordan už kandidovat nebude

Ani třetí hlasování o novém předsedovi za poslední čtyři dny neukončilo krizi, která třetím týdnem ochromuje americkou Sněmovnu reprezentantů. Těsné republikánské většině se opět nepodařilo zvolit předsedu, když její kandidát Jim Jordan znovu ztratil další hlasy stranických kolegů. Bývalý šéf sněmovny Kevin McCarthy poté oznámil, že Jordan už kandidátem republikánské většiny nebude. Nového kandidáta chtějí vybrat zkraje příštího týdne, uvádí list The Washington Post. Krize kolem volby sněmovního předsedy vypukla v době, kdy vláda žádá Kongres o uvolnění desítek miliard dolarů na podporu Ukrajiny a Izraele.

Jordana ve třetím kole volby nepodpořilo 25 republikánů, což je o tři více než ve druhém kole a o pět více než v prvním. Menšina Demokratické strany naopak zůstala sjednocená za svým lídrem Hakeemem Jeffriesem.

Dokud budou demokraté jednotní a hlasovat v maximálním počtu, může si republikánský kandidát dovolit ztratit maximálně čtyři hlasy stranických kolegů.

V další volbě už Jordan kandidátem republikánské většiny nebude, oznámil to expředseda sněmovny McCarthy poté, co republikáni podle médií v interním hlasování schválili stažení Jordanovy nominace. 

Debata s uchazeči bude v pondělí

Jedná se o další zvrat v bezprecedentní krizi, do níž sněmovna upadla 3. října po odvolání McCarthyho. Těsná republikánská většina následně nominovala na uvolněný post McCarthyho „dvojku“ Stevea Scaliseho, ten ale minulý týden z volby odstoupil ještě před hlasováním pléna. Republikáni poté vyslali Jordana, tedy klíčového spojence exprezidenta Donalda Trumpa, který však rovněž nebyl schopen své stranické kolegy dostatečně sjednotit.

„Jim bohužel už nebude nominantem,“ řekl McCarthy po poradě republikánských kongresmanů za zavřenými dveřmi. Při ní podle informací amerických médií jen 86 z celkových 221 členů hlasovalo pro to, aby Jordan ve své kampani pokračoval.

Žádné další hlasování na plénu se tento týden nečeká, místo toho chtějí republikáni v pondělí večer uspořádat debatu s možnými uchazeči o předsednický post. Kdo by mohl rozhádaný stranický klub sjednotit, není jasné, v médiích se nicméně ihned po zablokování Jordanovy kampaně začala objevovat jména potenciálních kandidátů. „Budeme muset začít od základů,“ uvedl McCarthy.

Situace ohrožuje rozpočet i pomoc Ukrajině a Izraeli

Situace nemá ve více než dvousetleté historii sněmovny obdoby. Komoru nyní poprvé vede nezvolený, dočasný šéf, konkrétně McCarthyho spojenec Patrick McHenry. Sněmovna tak zůstává ochromená a neprojednává žádné legislativní návrhy. Stojí před ní přitom několik naléhavých otázek v čele s novým rozpočtem, bez kterého za méně než měsíc hrozí kolaps státních financí. 

Vláda prezidenta Joea Bidena navíc v pátek požádala Kongres o uvolnění více než sta miliard dolarů (přes 2,3 bilionu korun) na naléhavé problémy včetně vyzbrojování Ukrajiny a Izraele. Žádost zahrnuje 61,4 miliardy dolarů na pokračování vojenské a ekonomické podpory Kyjeva, 10,6 miliardy na zbraně pro Izrael a devět miliard na humanitární pomoc v Izraeli, Pásmu Gazy i na Ukrajině.