Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy

Zlínská zoologická zahrada chce zřídit záchranné a chovné centrum pro lvy. Sloužit bude i pro zvířata, která budou například odebrána soukromým chovatelům kvůli nevhodným podmínkám. Zoo v poslední době oznámila několik novinek, kromě jiného otevřela expozici věnovanou asijské fauně nebo přivezla sloního samce s cílem přirozeného rozmnožování.

Záchranná stanice pro lvy bude financována ze čtyř zdrojů. Zlínští zastupitelé na projekt uvolnili dvacet pět milionů korun, město je zřizovatelem zoo. Dotaci ve stejné výši přislíbil Zlínský kraj i ministerstvo životního prostředí. Zbytek uhradí zahrada ze svého investičního fondu.

„Podpora ministerstva je výjimečná, zahrada ještě nikdy neměla možnost po této dotaci sáhnout. Máme radost, že se podařil společný projekt,“ řekl ředitel zahrady Roman Horský.

Nepůjde o běžný výběh pro lvy, zahrada chce vytvořit místo, kde by mohli být lvi odebraní například od soukromých chovatelů. „Uzpůsobili jsme expozici tomu, abychom mohli převzít některé ze zadržených lvů,“ vysvětlil Horský.

Kapacita zařízení bude až deset zvířat. „Záleží na situaci, některé budeme moci chovat společně, jiné ne, cílem je vytvořit skupinu lvů. Zařízení bude téměř na půl hektaru, bude velké a bezpečné,“ řekl ředitel. Stavba by mohla začít na začátku příštího roku. Současnou expozici lvů chce zahrada zatím využívat pro vlastní zvířata.

Projekt Karibuni

Nové centrum pro lvy vznikne v projektu Karibuni. Zahrada tam v první etapě na konci loňského roku dokončila chovné zařízení pro slony s vnitřním ustájením. S rozlohou asi 3700 metrů čtverečních patří mezi tři největší chovná zařízení na světě. Místo je tam až pro deset slonů.

První etapa Karibuni, kdy vzniklo chovné zařízení pro slony i dva výběhy, stála přes sto šedesát milionů milionů korun. Zahrada chystá i druhou etapu, díky které by se areál zpřístupnil návštěvníkům. V plánu jsou výběhy a ubikace pro žirafy, nosorožce, buvoly, antilopy, hrochy i lvy a další výběh pro slony, také kempy s možností ubytování v bungalovech.

Vzhledem k náročnosti projektu bude zřejmě vznikat po etapách, první bude centrum pro lvy. „Půjdeme postupnými kroky, není nyní reálné udělat celý projekt Karibuni,“ uvedl primátor Zlína Jiří Korec (ANO).

Sloní samec Jack ve výběhu Zoo Zlín
Zdroj: Zoo Zlín

Zoo získala chovného samce slona afrického

Na začátku září do zlínské zoo dorazil samec slona afrického Jack. Chovatelé jej přivezli z Maďarska. „Otevíráme novou kapitolu chovu, budeme mít nejen tři slonice a mládě po umělé inseminaci, ale se slonem, respektive býkem afrického slona, můžeme zahájit etapu přirozeného rozmnožování slonů, za což jsme moc rádi,“ řekl Roman Horský.

Třicetiletý samec měří asi tři sta dvacet centimetrů, samice ve zlínské zoo jsou o půl metru nižší. „Jack je samec odzkoušený, jsou po něm už čtyři mláďata, má veškeré předpoklady k tomu, aby si tady plnil svou misi. Vypadá, že je velmi komunikativní a věřím, že se mu u nás bude líbit,“ uvedl ředitel.

Zoologická zahrada v sobotu 9. září otevřela také expozici Kerala věnovanou asijské fauně. Vznikla proměnou původní asijské voliéry a rozšířením výběhu medvědů pyskatých. Zahrada expozici pojmenovala podle svazového státu v jižní Indii, který patří mezi přírodní perly Indie a celého Orientu.

Kerala nabídne podle zástupců zahrady chovaným zvířatům komfortní chovatelské podmínky a maximální prostor. Její podstatnou část tvoří jezírko s ostrůvky zeleně.