Žďár přišel o Muzeum knihy. Po sedmapadesáti letech

Žďár nad Sázavou – Po sedmapadesáti letech skončilo ve Žďáru nad Sázavou Muzeum knihy. Expozice byla svým rozsahem výjimečná nejen u nás, ale i v Evropě. Národní muzeum, kterému sbírky patří, ho přesto nechce dál provozovat. Výstavním prostorám na zámku, který patří rodině Kinských, letos navíc končí nájemní smlouva.

Rozebrat desítky vitrín, odvézt knihy a exponáty, které zabíraly dvě desítky zámeckých sálů a chodeb. Za měsíc už po muzeu, které bylo ve Žďáru nad Sázavou 57 let, zbydou jen holé zdi. Všechny exponáty z Muzea knihy budou postupně odvezeny do depozitářů Národního muzea. „Musí projít procesem konzervace, kdy budou zachovány ve stavu, v jakém jsou teď, nebo budou rekonstruovány,“ vysvětlila kurátorka muzea Zdeňka Smetanová.

Národní muzeum žďárskou expozici ruší proto, že celý její koncept považuje za zastaralý. Na modernizaci nemá peníze, její obnovu přímo ve Žďáru proto neplánuje. „Jako náhradu začínáme vymýšlet virtuální muzeum, které bude věnované lidské komunikaci,“ uvedl ředitel Knihovny Národního muzea Martin Sekera.

Naopak město o zachování alespoň části expozice stojí. Úprava náhradních výstavních prostor by ale přišla na více než milion korun. Poslední slovo tak budou mít nově zvolení zastupitelé, kteří teď čekají, jestli se alespoň část peněz podaří získat od státu.

Konec žďárského Muzea knihy (zdroj: ČT24)

Muzeem knihy prošlo počátkem 90. let i kolem 20 tisíc lidí ročně, pak začala návštěvnost upadat. V posledních letech ji pomohla oživit interaktivní výstava Staré pověsti české. Letos do konce září dorazilo více než 11 500 lidí. „Někteří konstatovali, že sem jdou, protože vědí, že se to bude rušit. Byli to školní výpravy i jednotliví návštěvníci,“ uvedla kurátorka Zdeňka Smetanová.

S rodinou Kinských chce Národní muzeum spolupracovat i nadále. Počítá se zapůjčením předmětů do jejich nového muzea, které bude interaktivní formou přibližovat kulturní dědictví regionu. Vzniká v bývalém pivovaru zámku, otevřeno bude příští rok.