Začala oprava dálnice u Otrokovic. Řidiče čeká několik dopravních omezení

Ředitelství silnic a dálnic zahájilo opravy dálnice D55 u Otrokovic na Zlínsku. Práce by měly trvat do konce května, vyžádají si dopravní omezení, střídavě uzavřené části dálnice a sjezdy. Náklady dosáhnou bez DPH téměř dvaceti milionů korun.

Do čtvrtka bude uzavřený rychlý jízdní pruh v obou směrech dálnice u Otrokovic. „Pracuje se na středových svodidlech, která se budou demontovat,“ uvedl ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek. Stavbaři teď podle něj opravují také přejezdy středního dělicího pásu dálnice, které dříve mimo jiné využívala k otáčení vozidla zimní údržby.

Po Velikonocích se silničáři pustí do frézování vozovky a následně položení nového povrchu. Kvůli tomu zůstane vždy uzavřená jedna polovina dálnice, přičemž automobily budou moci jezdit po její druhé polovině, a to jedním pruhem v každém směru. Řidiči musejí počítat také s dočasným uzavřením exitu 30 Otrokovice - sever. „Na čtrnáct dní bude uzavřený sjezd na Otrokovice ve směru od Zlína. Opačný bude uzavřený od 4. května,“ řekl Chudárek.

Oprava povrchu se týká více než kilometrového úseku dálnice v pravém pruhu, v každém směru tedy stavbaři zrekonstruují přes půl kilometru vozovky. Opravovat budou také povrch nájezdových ramp na dálnici. Na konkrétní omezení provozu řidiče upozorní dopravní značení. Práce na dálnici by měly trvat do 28. května. „Pokud půjde vše dobře a nebude deštivo, tak skončí dříve,“ doplnil Chudárek.

Na Zlínsku opravují i silnice, kruhový objezd a most

Už od března Ředitelství silnic a dálnic pracuje na výstavbě kruhového objezdu u Valašské Polanky na Vsetínsku. Nahradí nepřehlednou tříramennou křižovatku silnic I/49 a I/57. Staveniště je s omezením průjezdné, provoz tam řídí semafory. Práce potrvají do podzimu, stejně jako na silnici I/49 u Bratřejova na Zlínsku, kde stavbaři opravují most a opěrné zdi. Pro osobní auta a autobusy zůstává úsek průjezdný kyvadlově na semafory, vozidla nad 7,5 tuny musejí využít objízdnou trasu po silnici I/69 přes Vizovice, Vsetín a Valašskou Polanku.

Do poloviny července by mělo trvat omezení na silnici I/57 mezi Potečí, Valašskými Příkazy a Horní Lidčí na Vsetínsku, kde se od minulého týdne rekonstruuje vozovka. Také tam je zachovaný kyvadlový průjezd po jedné polovině silnice, provoz řídí semafory, případně pracovníci stavby.