Za úhyn ryb v Odře může nedostatek kyslíku, potvrdila inspekce

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) definitivně potvrdila, že příčinou úhynu zhruba tuny ryb v řece Odře na česko-polské hranici v Bohumíně na Karvinsku byl nedostatek kyslíku způsobený extrémními hydrometeorologickými podmínkami. Potvrdily to laboratorní rozbory i šetření expertů. Cizí zavinění tak bylo zcela vyloučeno. Vyplývá to ze zprávy, kterou ČIŽP zveřejnila na svých webových stránkách.

Mrtvé ryby se v řece objevily minulou středu. O dva dny dříve na Ostravsku intenzivně pršelo. Během přívalového deště za zhruba půl hodiny spadlo na metr čtvereční 25 až 35 milimetrů srážek. „V jejich důsledku došlo k odlehčování jednotných kanalizací a k výplachům dlouhodobých sedimentů z kanalizací a ke splachům z polí a zpevněných ploch,“ uvádí ČIŽP. Kvůli nárazovému přísunu znečištění se tak ve vodě po přechodnou dobu výrazně snížil obsah kyslíku, kvůli čemuž začaly hynout citlivější říční ryby.

„Podle Českého rybářského svazu zůstaly nedotčeny populace cejnů a kaprů, uhynuly ostroretky, oukleje, parmy a jiné ryby. Uhynulé ryby pak byly po zvýšení průtoku v jejich počátečním rozkladu několik dnů vyplavovány a splavovány níže po toku k polské hranici,“ sdělila inspekce.

Inspektoři také vyloučili, že by se v místě rozmnožovala takzvaná zlatá řasa, která při vyšším výskytu způsobuje úhyn ryb. Inspekce se zabývala i tím, zda úhyn nemohl souviset s poruchou a nedovoleným vypouštěním odpadních vod z ústřední čistírny. Nic takového se nepotvrdilo.

O tom, že v Odře na české straně hynou ryby, informovala minulou středu polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Věcí se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i Státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece.

Uhynulé ryby se objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně. Odborníci od počátku poukazovali na to, že ryby zřejmě uhynuly v souvislosti s nedostatkem kyslíku.

Největší úhyn ryb v českých vodách za posledních dvacet let postihl v srpnu 2018 rybník Nesyt na Břeclavsku, kvůli nedostatku kyslíku ve vodě tam uhynulo přes sto tun ryb. Loni kvůli nedostatku kyslíku uhynulo 42 tun ryb v Dyji u Bulhar na Břeclavsku. V Bečvě v září 2020 uhynulo čtyřicet tun ryb kvůli úniku kyanidu.