Za týden se na Slezském Předměstí otrávili dva psi, chovatelé mají obavy

Události v regionech: Veterináři zachránili jednoho z otrávených psů, u dalšího se jim to už nepodařilo (zdroj: ČT24)

Několik domácích zvířat se v poslední době otrávilo v královéhradeckém Slezském Předměstí. V rozmezí jediného týdne se k veterinářům dostali dva psi z téže ulice. Jednoho zachránili, u druhého se jim to již nepodařilo. Již loni uhynul další pes a také několik koček. Slezským Předměstím se proto šíří obavy.

Psa, který otravu přežil, našel jeho majitel Tomáš Langr na trávníku. Popsal, že měl zježené chlupy, pěnu u huby a zmítal se v křečích. „Měl jsem pocit, že je v poslední minutě,“ podotkl. Fenku Suki nakonec zachránil veterinář. Nezbytná byla operace – zvířeti se v důsledku otravy zauzlovala střeva. Majitel za to zaplatil 30 tisíc korun.

Hůře dopadla jiná fenka z téže ulice, která se zřejmě otrávila na procházce. „V noci začala zvracet, začala mít průjem, ráno jí šla z konečníku i krev, ležela apatická,“ popsala majitelka psa Dagmar Vydarená. Zvíře nepřežilo.

Nejsou to první takové případy ve Slezském Předměstí. Loni na podzim snědl pes návnadu s jehlami a jedné chovatelce pošly tři kočky. Chovatelé proto mají obavy, co přijde dál.

Policie se už věcí zabývala. Lokalitu prošla psovodka se psy vycvičenými k vyhledávání otrávených návnad, ale nic nenašli. Podle krajské policejní mluvčí Šárky Pižlové ale hlásí lidé otravy poměrně zřídka. Ročně jsou takových případů jednotky, upřesnila.

Podle veterinární lékařky Ludmily Růžkové jsou nejčastější otravy domácích zvířat důsledkem pozření rodenticidů, což jsou jedy na hlodavce. Nezřídka způsobí potíže i jedy na slimáky a tetrahydrokanabinol.