Policie řeší otravu orlů a káněte na Vysočině

Ornitologové prohledávají lokalitu, kde byli objeveni tři otrávení dravci (zdroj: ČT24)

Česká společnost ornitologická řeší otravu dravců. Na dvou místech na Vysočině někdo nejspíš nastražil návnady se zakázaným jedem. Otravu v té souvislosti zjistili odborníci u dvou orlů mořských a jednoho káněte. Případy se už zabývá policie.

Psovodka Klára Hlubocká z České společnosti ornitologické vyhledává otrávené návnady a jejich oběti. S vycvičenými psy vyjela k Osové Bítýšce k případu usmrceného orla. „Tam jsou rybníčky, u jednoho z nich byl nalezený. Dostavila jsem se na místo proto, abych udělala kontrolu okolí,“ řekla. Návnada byla poblíž – a o kousek dál ještě otrávené káně.

Členové neziskové organizace Justice for nature mezitím prošli okolí a shromažďovali poznatky, které by mohly pomoci při vyšetřování. „Tímto nelegálním způsobem se lidé snaží zbavovat nějaké – jak oni velice rádi říkají – škodné,“ popsal Jan Suchý z prevence environmentální kriminality organizace.

Jen o několik hodin později se objevil druhý případ u Ždírce nad Doubravou. Orel byl ale ještě živý. Na místo proto přijeli i pracovníci záchranné stanice.

„Nasahali jsme, že v tom voleti je spousta nestráveného masa. Vymačkali jsme to ven, aby do sebe orel nevstřebával další látky, které pravděpodobně byly v té potravě,“ vysvětlil Jan Kuchyňka ze Záchranné stanice Lipec. Na stanici byl orel asi čtyři dny. Ošetřovatelům se podařilo ho vyléčit a propustili ho zpět do volné přírody.

„Tyto případy prověřujeme pro podezření z trestného činu týrání zvířat a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy,“ sdělila krajská policejní mluvčí Michaela Lébrová.

Podle ornitologické společnosti otravy nejspíš způsobil zakázaný jed karbofuran. Orli totiž měli křečovitě sevřené pařáty. To potvrdí, nebo vyvrátí až výsledky z laboratoře.