Za sběr borůvek v zakázaných oblastech Šumavy skupina zaplatila čtvrt milionu

Události: Bezohlední sběrači borůvek (zdroj: ČT24)

Národní park Šumava má problémy s bezohlednými sběrači borůvek. Organizovaná skupina tam v klidovém území opakovaně trhala lesní plody. Nasbírala stovky litrů. Borůvek je v nížinách málo, strážci tak evidují na území národního parku takové případy častěji než v minulých letech. Za tři týdny uložili pokuty přes 250 tisíc korun.

V klidovém území národního parku Šumava strážci jezdí na obhlídku místa, na kterém před několika dny přistihli velkou rodinu. „Našli jsme tady skupinu deseti lidí, která měla nasbíráno přibližně 300 litrů borůvek,“ uvedl vedoucí strážního obvodu Modrava Ivo Trzskalik.

Místo v močálu jim zřejmě někdo vytipoval. Vjezd i vstup do lesa je tu přitom zakázaný. „Tato skupina byla organizovaná, byli přistiženi už po několikáté,“ dodal strážce.

Tresty za více než 250 tisíc

Po domluvě a nižších pokutách udělili strážci dvěma řidičům nejvyšší pokuty za 50 tisíc korun, sběračům po dvaceti tisících. Celé skupině za poslední tři týdny dohromady udělili peněžité tresty za více než čtvrt milionu.

V této oblasti Šumavy žije kriticky ohrožený tetřev hlušec. Lesní plody jsou jeho potravou. „Borůvka je pro tetřeva zdroj energie, aby dokázal přežít přes zimu,“ vysvětlil vedoucí strážní služby Vít Chlada.

Skupina sběračů poničila některé keře – přijeli autem a stopy nechali i na lesní cestě. „Prorazili olejovou vanu a za nimi zůstala několik metrů dlouhá olejová skvrna,“ řekl mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Sběrači se v zakázaných oblastech objevují letos častěji. I proto, že borůvčí v nížinách pomrzlo. Situace se ale v posledních dnech zlepšila. Vysoké pokuty zřejmě lidi odradily.