Vytopená olomoucká kardiologie bude uzavřena dva týdny

Olomouc – Vytopené sály olomoucké kardiologické kliniky budou mimo provoz dva týdny. Podzemní prostory využívají zdravotníci z Fakultní nemocnice Olomouc k intervenčním kardiologickým výkonům například při infarktu myokardu, akutní případy tak musí cestovat do Brna nebo Zlína. Plánované zákroky proběhnou v Olomouci v náhradních prostorách. Oprava vyplavených prostor vyjde na desítky milionů korun, nemocnice je ovšem proti podobným událostem pojištěna.

„Škody nyní vyčíslujeme. Zničené jsou například omítky a zdravotnický materiál, který přišel do kontaktu s vodou. Přístroje by poškozeny být neměly, provedeme ale jejich revize. Přesné vyčíslení škod by mohlo být hotovo během několika dní, nemocnice je ale proti podobným haváriím pojištěna,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Vytopené prostory nedávno prošly rekonstrukcí a měly nové vybavení.

Dvoutýdenní uzavírka dvou katetrizačních sálů a obslužných sálů by neměla ovlivnit dlouhodobě připravované zákroky. „Začneme využívat angiolinku na radiologické klinice a budeme využívat také sály na kardiochirurgii. Plánované výkony tak omezovat nemusíme,“ slíbil mluvčí Havrlant. Pokud se však u někoho náhle objeví akutní zdravotní potíže, v Olomouci se ošetření nedočká. Záchranná služba proto už dostala instrukce, aby je odvážela do dvou brněnských fakultních nemocnic a do krajské nemocnice ve Zlíně.

Podzemní prostory kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc vytopila v noci na sobotu voda, která unikla z prasklého vodovodního potrubí. Havárie se stala v prvním podzemním podlaží, kde bylo pět až deset centimetrů vody. Stropy protekla i do druhého podzemního podlaží. Ačkoli voda způsobila velké škody, neohrozila zdraví pacientů ani zdravotníků.