Vykolejený vlak celý den blokoval pardubicko-libereckou trať

Semily – Déle než 24 hodin trvalo, než se opět mohly rozjet vlaky po železniční trati z Železného Brodu do Košťálova, která je součástí pardubicko-liberecké dráhy. Ve čtvrtek ve tři odpoledne ji zablokoval rychlík, který vykolejil na zhlaví semilského nádraží. Správa železniční dopravní cesty trať opět zprůjezdnila až dnes v 15:20.

Nehoda se stala, když motorový rychlík na lince Pardubice–Liberec opouštěl semilskou stanici. „Vykolejila lokomotiva jedním podvozkem a jednou nápravou,“ popsala nehodu mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Ve vykolejeném vlaku se nikdo nezranil, podle mluvčího SŽDC Pavla Hally ale zůstal poškozený vlak stát ve špatně přístupném místě, jeho vyprošťování tak trvalo skoro celý den. Následovala oprava poškozených kolejí. Zatím museli cestující přestupovat do autobusů.

Proč vlak vykolejil, dosud není zřejmé. Původně železničáři hovořili o možném vlivu počasí, nyní Halla naznačil jinou možnou příčinu nehody. „Jednou z možných příčin je pochybení výpravčího při stavení vlakové cesty,“ řekl. Výhybka podle něj možná nebyla nastavena tak, jak měla být, proto na ní motorový vůz vykolejil.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)