Výbuch v domě na Opavsku zabil jednoho člověka. Část objektu se zřítila, lidé dovnitř nesmí

Výbuch v rodinném domě ve Strahovicích na Opavsku nepřežil ve čtvrtek vpodvečer jeden člověk. Část domu se po mohutné explozi zřítila, objekt je natolik poškozen, že statik do něj zakázal vstup. Pravděpodobně bude muset být zbourán. Příčinu výbuchu policie vyšetřuje, bližší informace k neštěstí zatím sdělovat nechce. Nevyloučila ale možnost, že v domě vybuchl plyn. Předběžná škoda činí tři miliony korun.

K výbuchu došlo ve čtvrtek po páté hodině odpolední. „Ještě před příjezdem záchranářů se dvěma osobám, které při výbuchu neutrpěly žádné poranění, podařilo dostat z rodinného domu ven. Další osoba byla nalezena v domě v místě výbuchu, její stav byl bohužel neslučitelný se životem,“ řekl policejní mluvčí Petr Směták.

Mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl doplnil, že u mrtvého záchranáři ani nezasahovali. „Postiženého jsme neviděli. Vzhledem ke stavu těla lékař ani nešel do těch rizikových prostor. Viděli jsme dvě další osoby, muže a ženu, tam lékař neshledal žádná poranění,“ doplnil.

Po výbuchu několik minut hořelo, na místě zasahovalo šest jednotek hasičů. Evakuovat se muselo i deset obyvatel okolních tří rodinných domů, podle mluvčího hasičů Petra Kůdely se mohli vrátit domů už večer.

Poničena byla čtvrtina domu. „V pátek se do bourání nejnebezpečnější části narušeného domu pustila těžká technika hasičů, kteří musí během dnešního večera a možná i v noci stabilizovat větší stojící část domu,“ uvedl Kůdela. Dodal, že demolice nejnarušenějších konstrukcí je nutná, aby v sobotu mohlo na místě pokračovat policejní vyšetřování.

Spekuluje se o munici z války

Na místě zasahovali po výbuchu policejní pyrotechnici, psovod i policejní krizový intervent. Policisté zabezpečili okolí místa činu, nadále ho ohledávají, dokumentují a zajišťují důkazy. Kontrolují zároveň i objekty v těsné blízkosti poškozeného domu. Bližší informace zatím policie nemá k dispozici. 

Na místě probíhá ohledání místa činu, a to i za pomoci dronů a zajišťují se na místě důkazy.
Petr Směták
policejní mluvčí

Podle informací ČT místní spekulují o tom, že v objektu vybuchla munice z druhé světové války, kterou muž středního věku hledal v okolních polích a poté shromažďoval ve sklepě domu. Právě on má být podle místních obětí výbuchu. Policie ale zatím nevyloučila ani možnost, že v domě vybuchl plyn.