Vrbětice: Ve dnes vybuchlém skladu bylo 13 tun min a granátů

Vrbětice (Zlínsko) - V areálu ve Vrběticích na Zlínsku dnes vybuchl sklad, který je asi 150 metrů od místa prvního říjnového výbuchu. Ten měla pronajatý společnost Imex Group, stejně jako onen sklad, který vybuchl v polovině října. V budově se nacházelo 13 tun výbušnin, převážně šlo o dělostřelecké miny a dělostřelecké granáty.

Z areálu se v nepravidelných intervalech celý den ozývaly ohlušující detonace, ty nejsilnější byly slyšet dokonce až ve Zlíně. „Jeden z posledních výbuchů zatím byl ve 21:45,“ upozornil policejní prezident Tomáš Tuhý. Sklad také hoří poměrně vysokým plamenem. Armáda místo dnes kontrolovala pomocí vrtulníku, protože se k centru výbuchu nemohla jinak přiblížit; unikátní záběry z vrtulníku jsou ZDE

Sklad, který vybuchl dnes, je jen asi 150 metrů od místa prvního říjnového výbuchu. „S devadesátiprocentní jistotou je nájemcem budovy opět firma Imex Group,“ oznámil Stropnický. Podle něj byla budova v minulých dnech otevřena a zběžně zkontrolována, nic ale nenaznačovalo tomu, že by objekt mohl vybuchnout.

Výbuch skladu ve Vrběticích (zdroj pan Vincour ze Slavičína) (zdroj: ČT24)

Už ráno policie nařídila evakuaci obyvatel sousedních vesnic. Jde o obce Haluzice a Lipová, celkem své domovy bude muset opustit přes 300 lidí, většina z nich stráví noc u příbuzných či známých. Podle informací ČT policie nařídila i evakuaci zaměstnanců, kteří pracují v areálu Vlárských strojíren. Podle reportéra ČT jsou místní lidé v šoku, protože s dalšími výbuchy už nikdo nepočítal. Pro ty, kteří kvůli evakuaci neměli kam jít, připravili zázemí v tělocvičně ve Slavičíně nebo na obecním úřadě v Újezdu.

Tři týdny klid. A teď exploze silnější než ty předchozí

Ohlušující výbuchy se ozvaly přesně tři týdny od posledního výbuchu. Podle místních byly dopolední exploze silnější než při prvním výbuchu skladu, k němuž došlo v polovině října. Policejní prezident ale upozornil, že v dnes vybuchlém skladě bylo umístěné jen zhruba čtvrtinové množství munice. Z areálu od dnešního rána znovu stoupá hustý dým, který je vidět z několikakilometrové dálky. Na místo už dopoledne dorazili policejní pyrotechnici, aby pátrali po příčině výbuchů. V okolí areálu se rovněž pohybuje více než 160 policistů a vojenských policistů.

Dnes ráno přitom měl začít převoz munice z Vrbětic do areálu v Květné. Policejní pyrotechnici měli podle plánu zahájit práce, nové výbuchy ale znamenaly dramatickou změnu situace. Teď musí pyrotechnici počkat na nejméně sedm dnů bez detonací, než bude oblast natolik klidná, aby do ní mohli vstoupit.

O tom, co za sérií výbuchů stojí, promluvil na jednání Poslanecké sněmovny premiér Bohuslav Sobotka. „Samovolné výbuchy ustaly před několika dny, ale dochází k sesuvu kráteru a v souvislosti s tímto sesunem dochází k dalším samovolným výbuchům,“ oznámil premiér poslancům. Vláda už rozhodla o povolání armády, do Vrbětic by mělo dorazit až sto vojáků.

Soudní znalec z oboru pyrotechniky Jiří Chládek ve vysílání ČT potvrdil verzi ministra vnitra Milana Chovance, že svoji roli mohlo sehrát i počasí. Munice, která byla rozmetána do okolí při prvních výbuších v polovině října, totiž podle Chládka obsahovala samozápalný fosfor. A právě on mohl dnešní sérii výbuchů spustit, pokud se dostal do kontaktu s kyslíkem. „Fosfor mohl být vmáčknut do podloží a kdykoliv bude odkryt a dostane se k němu kyslík, může se sám vznítit a spustit výbuch,“ popsal Chládek s tím, že vše odhalí až vyšetřování pyrotechniků.

Právě oni podle soudního znalce rozhodnou o tom, jestli rozházenou munici z okolí vybuchlého skladu řízeně odpálí přímo v areálu nebo ji převezou k likvidaci jinam. „Proti nám ale v tuto chvíli hraje počasí a nadcházející zima. Sníh zakonzervuje současnou situaci a další zahájení prací bude možné až po zimě. V zasněženém terénu není možné pracovat, pro pyrotechnika je to příliš velké bezpečnostní riziko,“ dodal Chládek. 

„Nejsem přesvědčen, že nám situace dovolí se k epicentru dostat zítra,“ uvedl Tuhý s tím, že je třeba počkat, než přímá obhlídka areálu bude pro pyrotechniky bezpečná. „Musíme opět počkat 7 dní od posledního výbuchu,“ dodal s tím, že pyrotechnici se budou postupně přibližovat.

Evakuované obce - Haluzice a Lipová - jsou místu výbuchu blíž než Vrbětice
Zdroj: ČT24

Co zaznělo k Vrběticím ve sněmovně:

Výbuchy ve Vrběticích na plénu sněmovny (zdroj: ČT24)

Podle reportéra ČT jsou místní lidé v šoku, protože s dalšími výbuchy už nikdo nepočítal. Pro ty, kteří kvůli evakuaci neměli kam jít, připravili zázemí v tělocvičně ve Slavičíně nebo na obecním úřadě v Újezdu. Policisté dopoledne evakuovali především seniory, mladší obyvatelé z obcí odjíždějí do školy nebo za prací.

NO COMMENT: Vrběticemi otřásly výbuchy, policie oblast uzavřela (zdroj: ČT24)

Videa z okolí Vrbětic na YouTube

Na sociálních sítích se hned ráno začaly objevovat informace od lidí, kteří byli v blízkosti muničního skladu. Na YouTube se objevila také celá řada videí, která zachycují sílu výbuchů. Výbuchy otřásají Vrběticemi jen dva dny poté, co pyrotechnici oznámili, že areál je vyčištěný a připravený k transportu zbývající munice.

PODÍVEJTE SE: Nové výbuchy ve skladu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Ohňostroj na začátku prosince? Proč ne?! Vybuchl další muniční sklad #vrbetice #again #why #praveted

Ve Zlíně dnes budíček zařídil muniční sklad ve #Vrbetice #kdozvastoma