Ve zlínské zoo přibylo mládě chvostana bělolícího, přezdívaného létající opice

Ve zlínské zoologické zahradě se narodilo další mládě chvostana bělolícího. Opice pocházející z Jižní Ameriky v zoo obývají tropickou halu Yucatan. Devítiletá samice Oliv porodila své třetí mládě, s největší pravděpodobností je to samička. S péčí o potomka pomáhají matce také další členové tlupy, pětiletý samec Rasty a předchozí mládě, patnáctiměsíční samička Adélka.

Podle chovatelky Andrey Hájkové mládě prospívá výborně. „Teď už jde trochu lépe vidět, protože první dny i týdny po narození je schované v srsti matky natolik, že je velmi těžce viditelné. Momentálně už trošku povyrostlo, takže ze srsti vykukuje. Pravděpodobně se jedná o samičku,“ řekla. Mládě se narodilo na podzim, první měsíc svého života bylo schované v matčině náručí, ale teď už tráví veškerý čas na jejích zádech.

Domovinou chvostanů jsou pralesy Venezuely, Surinamu, Guayany a severní Brazílie. Přednost dávají nižším patrům pralesa, jen výjimečně sestupují až na zem. Projevuje se u nich pohlavní dimorfismus. „Samec má obličej zbarvený v bílé barvě, kdežto samice toto zbarvení nemá,“ nastínil zoolog Václav Štraub.

Starostliví starší sourozenci

Chvostanům se podle něj v jejich domovině říká létající opice, protože jsou velmi dobrými skokany. „V přírodě žijí v rodinných klanech, většinou je to rodičovský pár a různě stará mláďata, která vypomáhají s výchovou mláďat mladších,“ uvedl zoolog. Mláďata se osamostatňují ve věku šesti měsíců, s rodinou však zůstávají i v dalších letech.

Ve svém přirozeném prostředí se chvostani živí různými plody, semeny a listy stromů. Ve zlínské zoo tvoří jídelníček těchto primátů především ovoce a zelenina. „Je to trochu doplněné o oříšky a i nějakou živočišnou bílkovinu, jako je vařené maso a vařené vejce. Občas jim to zpestříme, třeba dostanou piškoty, to je spíš taková pochoutka za odměnu, když s nimi potřebujeme nějakým způsobem spolupracovat,“ popsala Hájková. Potravu jim chovatelé podávají třikrát denně.

Čtyřčlenná rodina v Yucatanu

Chvostany bělolící chová zlínská zoo od roku 2006, kdy otevřela tropickou halu Yucatan. Současnou skupinu tvoří samec Rasty, který pochází ze zoo v Dánsku, samice Oliv odchovaná ve Zlíně, jejich druhý potomek Adélka a letošní dvouměsíční mládě.

První mládě zlínského chovného páru přišlo na svět v prosinci 2019. Sameček Mikuláš zoo letos v září opustil, nový domov našel v Belgii. Kromě chvostanů žijí v tropické hale vydry obrovské, lenochodi, řada ptáků, žab a ve velkých akváriích piraně a další jihoamerické ryby.