V pražských Holešovicích začala dlouhá výluka tramvají, v pondělí v centru odstartuje další

Studio 6: Výluky tramvajových spojů v Holešovicích a v okolí Václavského náměstí (zdroj: ČT24)

Cestování tramvají přes část pražských Holešovic se od půlnoci ze čtvrtka na pátek ztížilo. Začala zde totiž dlouhá výluka mezi zastávkami Výstaviště a Nádraží Holešovice, která podle plánu potrvá až do prosince. Náhradní doprava zavedena není. Od pondělí se přitom zkomplikuje také cesta přes Václavské náměstí v samém centru hlavního města.

Výluka tramvají mezi stanicemi v Holešovicích potrvá do pátého prosince. Tramvajové linky začaly jezdit po náhradních trasách, o jejich změně informují cestující nejen cedule na dotčených zastávkách, ale také zaměstnanci dopravního podniku přítomní tamtéž.

Pasažéři musejí kvůli výluce počítat s několikaminutovým zdržením, týká se linek tramvají číslo 6, 12, 14, 17 a také dvou nočních linek 93 a 94.

Mapa výluky tramvajových spojů v Holešovicích
Zdroj: ČT24/DPP

Ještě větší komplikace v dopravě nejspíš přinese výluka tramvajové dopravy mezi zastávkami Lazarská a Jindřišská, mezi nimiž trať protíná Václavské náměstí. V tomto úseku nebudou tramvaje jezdit v důsledku havarijní opravy od pondělí 30. října do středy 8. listopadu.

V tomto případě se omezení dotkne šesti denních (3, 5, 6, 9, 14 a 24) a stejného počtu nočních (91, 92, 94, 95, 96 a 98) linek. Linky 5, 6, 9 a 14 přitom budou kvůli výluce rozdělené na dvě části, v zastávkách Lazarská nebo Masarykovo nádraží se změní jejich číslo a dál pojedou po trasách jiných linek.

V případě této výluky doporučuje pražský dopravní podnik cestujícím jako alternativu metro. Zároveň v souvislosti s touto havarijní opravou dopravce připomíná, jak důležité je zřízení trati mezi Václavským náměstím a Národním muzeem (zastávka Muzeum), která by umožnila alternativní vedení linek. Na trať v horní části Václavského náměstí už je vypsaný tendr.

Mapa změn v tramvajové dopravě kvůli výluce v okolí Václavského náměstí
Zdroj: ČT24/DPP