V Praze možná zdraží jízdné. Teď je MHD v největším českém městě jedna z nejlevnějších

Změny cen jízdného v pražské MHD (zdroj: ČT24)

Praha se ještě letos bude muset zřejmě zabývat změnami jízdného – bude zvažovat zdražení městské hromadné dopravy. Konkrétní návrhy už mají radní. V tuto chvíli platí Pražané za MHD deset korun za den, a to v případě, že mají roční kupon. Jenže to je ve srovnání s jinými evropskými metropolemi, ale i velkou většinou krajských měst v Česku mnohem méně. Náklady se navíc výrazně zvýšily.

I když to Pražané někdy neradi slyší, cena jízdného v hlavním městě patří s ohledem na kvalitu a rozsah poskytované služby k těm levnějším. Například za roční kupon na MHD zaplatí lidé v Praze 3650 korun, což je podobná částka jako v Hradci Králové (3700 korun) nebo v Pardubicích (3890 korun).

Pokud si cestující koupí roční kupon na MHD, zaplatí v Praze deset korun na den, v Olomouci je to skoro devět korun.

/V mapě byla chybně uvedena cena za roční jízdné v Ostravě, šlo o loňský údaj, částka byla opravena. V případě Zlína byla doplněna chybějící informace, že se cifra týká zóny A./

Nutno ale zmínit rozsah služby. Zatímco v Olomouci jezdí sedm tramvajových linek a zhruba dvacet autobusových, v Praze je to 35 tramvajových linek a skoro 150 autobusových, k tomu ještě tři linky metra a jedna trolejbusová linka. Cena za roční kupón je tak sice podobná, ale rozsah MHD a komfort cestujícího jsou značně rozdílné.

Praha má tak levnější jízdné než většina krajských měst v Česku. Mnohem víc zaplatí lidé v Brně, Ostravě či Plzni, ale dokonce i ve výrazně menších městech, například v Ústí nad Labem.

Není však možné srovnávat základní jízdenky. Jejich cena se výrazně liší v závislosti na době platnosti jízdenky, rozdělení měst na zóny nebo v tom, zda se jedná o přestupní, či nepřestupní jízdenku.

Dotace 25 miliard

Praha každoročně dotuje tamní veřejnou dopravu částkou 25 miliard korun. „Tím, jak jezdíme víc, tak i ty náklady rostou. Co s tím, to je samozřejmě zajímavá otázka. My se snažíme hledat úsporná opatření, hlavně v té energetické oblasti,“ vysvětlil ředitel Dopravního podniku Praha (DPP) Petr Witowski.

A právě na otázku, co s tím, si musí nejpozději do konce roku vedení Prahy odpovědět. V prosinci totiž končí smlouva, kterou má s dopravním podnikem na provozování MHD. Uzavřít se musí nová, to ale za současných podmínek podle vedení města nejde.

„Každý se snaží být populární, aby byl znovu zvolen, ale realitě neutečeme. Pokud nebudeme řešit otázku financování, tak se dostaneme do situace, kdy budeme mít méně spojů, menší četnost spojů i nižší kvalitu vozidel,“ upozornil náměstek primátora pro oblast financí Zdeněk Kovářík (ODS).

Zastupitelstvo hlavního města také v roce 2019 schválilo, že do roku 2030 bude podíl výnosů z veřejné dopravy na nákladech 25 procent. Podle náměstka pro finance ale cíl neplní a jsou od něj daleko.

„Musím být poctivý a říct, že určitě v nějaké době bude muset být tato věc řešena, protože se zdražuje všechno, všechny vstupové náklady a pochopitelně se zdražují i vstupy do hromadné dopravy. Čili někdy na to budeme muset reagovat, ale teď to není na stole,“ řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Dvojnásobná cena?

Druhá část koalice ale tvrdí, že na stole se už něco málo objevilo. „Dorazilo mi od našich koaličních partnerů několik návrhů. Mohu potvrdit, že jsou tam i návrhy, které by měly spočívat v dvojnásobném zdražení ročního dlouhodobého kuponu. Já avizuju, že s takovým skokovým zdražením bych nemohl souhlasit,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy Zdeněk Hřib (Piráti).

Ceny jízdného Praha pravidelně diskutuje i se Středočeským krajem. Některé tarify totiž mají regiony v souvislosti s integrací dopravy společné. Ve středních Čechách se ale loni, na rozdíl od Prahy, cena veřejné dopravy zvyšovala.