V Otinovsi na Prostějovsku vybuchl dům. Jeden člověk zemřel

Výbuch v Otinovsi (zdroj: ČT24)

Při explozi domu v Otinovsi na Prostějovsku krátce po poledni zemřel jeden člověk. Majitelem objektu byl profesionální hasič, potvrdila policie. Silný výbuch poškodil střechy několika okolních domů.  Na místě zasahuje zdravotnická záchranná služba, hasiči a policisté. Kvůli explozi je neprůjezdný silniční průtah obcí. Jednou z vyšetřovacích verzí je, že výbuch mohla způsobit neopatrná manipulace s pyrotechnikou. Kriminalisté prověřují případ pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti.

Ředitelka olomouckých krajských záchranářů Andrea Rakovičová informovala, že výbuch byl nahlášen ve 12:16. Na místo vyrazila sanitka a preventivně také vrtulník letecké záchranné služby. „Poté, co nám hasiči umožnili vstup na místo, nalezla posádka ohořelé tělo, které už vykazovalo jisté známky smrti. Bylo nalezeno zhruba dvacet metrů od pravděpodobného místa,“ přiblížila Rakovičová.

„V tomto případě byla nařízena soudní pitva, ale s největší pravděpodobností se bude jednat o majitele objektu. Co se týká příčiny a okolností výbuchu domu, probíhá v tuto chvíli šetření, které bude trvat několik týdnů, nicméně jednou z pravděpodobných verzí je neopatrná manipulace s pyrotechnikou,“ doplnila policejní mluvčí Miluše Zajícová. Nikdo jiný zraněn nebyl.

Výbuch poškodil dalších deset domů

Výbuch poškodil nejen samotný dům, ale i další desítku objektů v okolí, které mají poničená okna a střechy. „Případná škoda dosud nebyla vyčíslena,“ doplnila mluvčí. Na místo se sjelo jedenáct jednotek hasičů z celého okolí. Podle jejich mluvčího Zdeňka Hošáka exploze nastala v objektu soukromé firmy na zábavní pyrotechniku.

„Slyšel jsem dvě rány. U první rány jsem byl doma, při druhé už jsem byl na ulici a jak to bouchlo, vyletěl nad stromem černý hřib. V tu chvíli jsem si myslel, že tam spadlo letadlo. Když jsem tam přišel, už mi bylo jasné, bylo to u souseda, který měl pyrotechniku, že mu zřejmě něco bouchlo. Doufal jsem, že to bouchlo, když tam nebyl, ale bohužel tam v té chvíli byl,“ řekl jeden z místních Alois Sychra.

Vzápětí se na místě objevila podle něj spousta lidí i hasičů. „Bouchla tam garáž, v sousedství byl ještě bílý baráček, který bohužel hořel,“ doplnil muž. Také jeho soused slyšel dvě rány. „Byly to dvě hlasité exploze,“ řekl muž. Naopak seniorku, která bydlí ještě blíže k místu události, upozornil na nedaleké neštěstí až rozruch na ulici. „Tady bouchá ledasco co chvíli, ale že by byla nějaká rána, to nevím. Najednou to ale začalo houkat na ulici, začali jezdit hasiči, policie. Tak to už mně bylo jasné, že se muselo něco stát,“ doplnila žena.

„Evakuovali jsme obyvatele okolních domů, kteří byli otřeseni. Na místě byla i zdravotnická záchranná služba. Byly tam nějaké drobné oděrky, ale nikdo nebyl transportován do nemocnice,“ řekl Hošák. Míru poškození okolních domů na místě zjišťují odborníci. „Pokud bude potřeba statik, tak jej hasiči povolají,“ doplnil. Hasiče pro obyvatele domů zřídili také kontaktní místo a poskytli jim psychologickou pomoc.

Policie kvůli události uzavřela průjezd Otinovsí, tragédie vyvolala rozruch mezi zdejšími obyvateli. Za policejní páskou se shlukovali i rodinní příslušníci lidí žijících v poškozených domech. „Mám tam rodiče, neseme jim nějaké plachty, mají v domě poškozenou střechu a okna. Právě volali, že už mohou domů, ale jsou bez elektřiny, tak jim neseme aspoň nějaké jídlo,“ uvedla jedna z obyvatelek obce. Za pásku jej však policisté nepustili.

Podle starosty Petra Koláře (nestr.) je o obyvatele dotčených domů postaráno. „Je to zajištěno, všichni dnes budou spát pod střechou, v bezpečí. Na domech je většinou potřeba opravit tašky na střechách, uvidíme, kolik materiálu bude třeba. Ohledně odhadu škody zatím vůbec nemáme tušení,“ řekl starosta.

Podobný případ ve nedalekých Mostkovicích

Podobný případ se stal před pěti lety v osmnáct kilometrů vzdálených Mostkovicích na Prostějovsku. Výbuch v domě, v jehož troskách byl nalezen mrtvý třiatřicetiletý majitel domu, profesionální hasič, poškodil tehdy šest desítek budov v okolí. Tlaková vlna na domech v okruhu několika stovek metrů od epicentra výbuchu poničila nejen střechy a okna, ale i interiéry, kterými se prohnala.

Případ kriminalisté poté odložili kvůli úmrtí majitele. Za detonací byla zřejmě neodborná manipulace majitele domu s takzvanými složkami pro výrobu zábavní pyrotechniky, zjistila policie. Škoda po detonaci byla odhadnuta na dvacet milionů korun.

  • 17. února 2013 – Silný výbuch zdemoloval panelový dům ve Frenštátě pod Radhoštěm. O život přišlo sedm lidí, včetně tří dětí. Dalších jedenáct lidí utrpělo zranění. Tragédii způsobil psychicky labilní muž, který se chtěl pomstít svému okolí, pustil zemní plyn ve svém bytě a vymontoval ventil hlavního plynového uzávěru. Sám skončil na seznamu obětí.
  • 14. prosince 2013 – Dva lidé zemřeli při výbuchu garáže rodinného domku v Žerůtkách na Znojemsku. Oběťmi byli sedmadvacetiletý policista a jeho šestačtyřicetiletá matka. Výbuch pravděpodobně způsobila neopatrná manipulace s granátem z druhé světové války.
  • 1. ledna 2014 – Po explozi semtexu v domě palestinského zastupitelského úřadu v pražském Suchdole zemřel velvyslanec Džamál Muhammad Džamál. Zástupci ambasády označili neštěstí za neúmyslné nedopatření. Policie nezjistila trestný čin a případ odložila.
  • 10. ledna 2015 – V Šenově u Nového Jičína explodovala rozlehlá neobydlená vila. Policisté později na místě našli těla dvou mrtvých mužů. Identifikovali je jako dva Chorvaty, po kterých už nějakou dobu pátrala chorvatská policie. Výbuch byl zřejmě pokusem o pojišťovací podvod.
  • 20. září 2015 – Exploze rodinného domu v Mikulově na Břeclavsku nastala, když důchodce nelegálně vyráběl ve sklepě objektu líh. Výbuch způsobily nahromaděné výpary. Zranili se při něm dva muži. Majitel objektu později v nemocnici zemřel.
  • 6. října 2016 – Při výbuchu domu v Havířově na Karvinsku zemřel šedesátiletý muž. Jeho dvaadevadesátiletá matka utrpěla těžká zranění, kterým později podlehla. Příčinou byl únik plynu.
  • 4. července 2018 – V Dubí na Teplicku vybuchl plyn. Při explozi domu byl těžce zraněn dvaaosmdesátiletý muž, který později v nemocnici zemřel.
  • 22. září 2018 – Jeden člověk zemřel a dva byli zraněni po výbuchu látek pro výrobu pyrotechniky v rodinném domě na Prostějovsku. Dům v Mostkovicích se přitom částečně zřítil a bylo nutné ho strhnout. Mohutný výbuch poškodil v obci 53 budov. Škody šly do desítek milionů. Příčinou byla zřejmě neodborná manipulace s takzvanou pyrotechnickou složí.
  • 8. srpna 2019 – Jeden člověk nepřežil výbuch budovy ve Strahovicích na Opavsku. Čtvrtina domu se zřítila. Místní vypověděli, že muž, který se stal obětí, hledal a sbíral válečnou munici.
  • 3. října 2019 – V Lenoře na Prachaticku vybuchl plyn v bytovém domě. Jeden člověk přišel o život, dva muži byli těžce popáleni.
  • 15. září 2021 – Při výbuchu rodinného domu v Koryčanech na Kroměřížsku zemřeli při zásahu dva dobrovolní hasiči, další dva byli zraněni.
  • 18. července 2022 – Při výbuchu domu v Olšanech u Prostějova zemřel jeho sedmapadesátiletý majitel, který explozi úmyslně způsobil. Nejprve odmontoval přívodní plynovou hadici od sporáku a unikající zemní plyn poté zapálil.
  • 19. dubna 2023 – V Suchohrdlech na Znojemsku výbuch plynu zničil rodinný dům, v němž zemřel mladý muž. Vyšetřování ukázalo, že někdo před explozí manipuloval s připojením k instalovaným spotřebičům.
  • Zdroj: ČTK