V Mošnově přistál legendární bombardér B-52, největší atrakce víkendových Dnů NATO

Strategický bombardér B-52 přistál na ostravském letišti. O víkendu bude ozdobou Dnů NATO (zdroj: ČT24)

Na ostravském letišti Leoše Janáčka v Mošnově přistál legendární americký bombardér B-52 Stratofortress. Letoun se stane hlavní atrakcí letošních Dnů NATO, které na mošnovském letišti začínají v sobotu 21. září. Devatenáctý ročník akce opět  nabídne prezentace vojenské, policejní i záchranářské techniky, dynamické ukázky výcviku speciálních jednotek i letecké ukázky.

Strategický bombardér B-52 létá na Dny NATO pravidelně od roku 2010 a je bezpochyby jednou s největších atrakcí. Obří letoun, který má rozpětí křídel 56,4 metru, má bojový dolet zhruba čtrnáct tisíc kilometrů bez tankování paliva. Poprvé vzlétl v dubnu 1952, americká armáda ho začala využívat o tři roky později. 

Letoun B-52
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Unikátní seskok výsadkářů

Dny NATO pravidelně přináší návštěvníkům i něco nového. Letos to bude netradiční ukázka výsadkářů. Půjde o historicky první společný seskok příslušníků české a polské armády.

„Výjimečný bude i svým rozsahem, který s sebou nese i nutnost specifického provedení. Vojáky do vzduchu vynesou letouny CASA C-295, jeden polský a jeden český. Při vypouštění výsadkářů poletí v ose letištní dráhy,“ uvedl předseda spolku Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Světovou premiéru na Dnech NATO bude mít nový český letoun Aero L-39NG v atraktivní podobě se zavěšenými zbraňovými systémy. Při příletu na mošnovské letiště ho bude doprovázet letoun L-39CW, který se na akci představil už v předchozích letech. 

Letoun L-39CW Albatros
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Letoun Aero L-39NG vychází z konstrukce původního L-39 Albatros, ovšem za použití modernějších materiálů. Stejně jako jeho předchůdce plní primárně funkci cvičného letounu. Je možné ho však využít také k plnění bitevních úkolů v konfliktech nižší intenzity.