V hřebečském tunelu vypadl řídicí systém, uzavřen může být i týdny

Hřebeč (Svitavsko) – V tunelu Hřebeč na silnici I/35, která vede z Hradce Králové do Olomouce, selhal řídicí systém. Silničáři proto 350metrový tunel uzavřeli a dopravu odklonili na starou silnici. Oprava může trvat až několik týdnů.

Hřebečský tunel nechalo Ředitelství silnic a dálnic uzavřít zhruba hodinu po poledni. „Zkolaboval centrální řídicí systém tunelu. Technik se snaží o odstranění závady, ale jak dlouho to bude trvat, lze těžko odhadnout. Je možné, že se bude muset celý systém kompletně vyměnit a to je poměrně časově náročné,“ uvedl Jiří Hostaša z ŘSD.

Bez řídicího systému nemohl zůstat tunel v provozu, protože by nebyl bezpečný. Vypadl například videodohled nebo požární signalizace. „Je to vlastně mozek celého tunelu. Pokud nefunguje, nelze jej provozovat,“ podotkl Jiří Hostaša.

Objízdná trasa za uzavřený tunel Hřebeč vede po silnici III/36826. Je to původní trasa státní silnice, kudy se jezdilo před zprovozněním tunelu. Silnice vede lesem, je úzká bez zpevněné krajnice a jsou na ní prudké zatáčky.

Jak dlouho uzavírka potrvá, není jisté, pravděpodobně ale neskončí dnes. Servisní firma by měla znát rozsah poruchy až v úterý. Potom se ukáže, kolik času bude třeba na opravu. Podle nejvíce pesimistického odhadu by mohla trvat až do konce května.

Hřebečský tunel je přitom krátce po údržbě. Ta ho uzavřela na tři dny ve druhé polovině dubna. Silničáři tehdy provedli údržbu, tunel po zimě umyli a zkoušeli protipožární zařízení.