V Dole Darkov dezinfikují šatny, koupelny i kanceláře. Začala také druhá vlna testování

Studio ČT24: Dezinfekce a testování v Dole Darkov (zdroj: ČT24)

V karvinském Dole Darkov těžební společnosti OKD provádějí hasiči dekontaminaci. Rozsáhlá dezinfekce prostorů bude probíhat až do středy. V dole, kde je ohnisko nového koronaviru, začala také druhá vlna testování zaměstnanců na přítomnost nemoci covid-19.

Dekontaminace prostor v Dole Darkov má zajistit větší bezpečnost zaměstnanců OKD. Dvě desítky hasičů čistí šatny, koupelny, chodby i kanceláře. „Tato dezinfekce je nad rámec už přijatých opatření. Je to naše společná iniciativa, která podpoří stávající opatření doporučená hygieniky,“ uvedl výkonný ředitel OKD Radim Tabášek.

Už v pondělí hasiči dekontaminovali koupelny a šatny dolu. Profesionální hasiči dezinfekci provádí v oblecích, rukavicích a speciálních maskách pomocí šesti generátorů horkého dezinfekčního aerosolu.

„Je to organizačně náročnější, budova se musí vyklidit, utěsnit, pak probíhá samotný zásah, následuje odvětrání a opět se místo zpřístupní pro lidi,“ vysvětlil ředitel provozu OKD David Hájek. Mimo to se na dole stále každodenně dezinfikují společné prostory včetně dopravních nádob a vozíků, a to na všech lokalitách OKD.

Nákaze se v kraji šíří už jen v souvislosti s Darkovem

V Dole Darkov začala také druhá etapa plošného testování zaměstnanců, otestováno má být zhruba 250 lidí. Testování má ověřit, zda se nemoc covid-19 později neprojevila u pracovníků, jejichž vzorky byly při prvních testech negativní. „ Dnes se testují zaměstnanci, kteří byli testování 18. května. Všichni vědí, kdy se mají dostavit. Opět na odběrech spolupracuje záchranka a armáda,“ řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Podle které je vše mnohem lépe připraveno a zorganizováno než první den první vlny testování. 

Nákaza se v Moravskoslezském kraji šíří prakticky už jen v souvislosti s ohniskem na Dole Darkov, mimo něj přibyl v pondělí jen jediný pozitivní pacient. V rámci nákazy v Dole Darkov bylo k pondělnímu odpoledni pozitivně testováno 356 lidí. Je mezi nimi 236 zaměstnanců dolu a 114 jejich příbuzných. Šest pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, které v dole provádějí například údržbu.