V budově zlínského krajského úřadu se zastřelil muž

Události v regionech: Střelba na Krajském úřadě ve Zlíně (zdroj: ČT24)

V budově krajského úřadu ve Zlíně se dopoledne střílelo. Podle policejní mluvčí Moniky Kozumplíkové se tam muž pokusil o sebevraždu. Dvanácté patro budovy je po střelbě uzavřeno. Svědky střelby byli úředníci i před dvěma lety, tehdy mladý muž zastřelil svou bývalou partnerku.

Střelba na úřadu se ozvala před půl jedenáctou. Podle policie muž středního věku spáchal sebevraždu. Při střelbě nikoho nezranil. „Nikomu nic nehrozí,“ ujistila mluvčí hejtmanství Soňa Ličková. Policisté evakuovali 12. patro, zůstává uzavřeno. Ličková řekla, že zemřelý člověk nebyl zaměstnancem úřadu.

„Na místě jsou kriminalisté, policejní hlídky i záchranáři, kteří se snaží muže středního věku resuscitovat,“ přiblížila dopoledne Novinkám.cz policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

„Dva záchranářské týmy vyjížděly k muži, který se v budově Krajského úřadu Zlínského kraje střelil. Operátorka, která výzvu na tísňovou linku přijala, vedla svědky k laické resuscitaci až do příjezdu zdravotníků. Lékařka ovšem konstatovala, že muž utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl,“ potvrdila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková.

Podle policejní mluvčí je vstup do budovy možný. „Pouze jsme zastavili výtahy, aby se lidé nemohli dostat do dvanáctého patra, ze kterého jsme evakuovali několik desítek zaměstnanců krajského úřadu,“ doplnila Kozumplíková.

„Muž se zastřelil legálně drženou zbraní,“ sdělila Kozumplíková. Kriminalisté podle ní na místě získávají veškeré informace k tragickému případu. Cizí zavinění na úmrtí muže vyloučili. Okolnosti události budou kriminalisté zjišťovat i v následujících dnech.

Úředníky střelba vyděsila. Přesně před dvěma lety střílel ve čtrnáctém patře devětadvacetiletý muž. Zastřelil zaměstnankyni úřadu – svou bývalou partnerku. Pak se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Žena na místě zemřela. Střelec byl pod dohledem policistů převezen do nemocnice, kde později zraněním podlehl.

Několik dnů po střelbě přesto krajští radní rozhodli o zpřísnění bezpečnostních opatření v budově krajského úřadu. Zvýšil se počet pracovníků ostrahy, v jednotlivých patrech budovy jsou magnetické dveře a vstup ke kancelářím je možný pouze se zaměstnaneckou čipovou kartou. Objekt je však běžně veřejnosti přístupný, vyhledávají jej turisté zajímající se o baťovskou architekturu či dějiny města. Na terase budovy v 16. patře, odkud je vyhlídka na město, je také kavárna.