V Brně začaly letní opravy silnic a tramvajových tratí. O prázdninách jich bude ještě víc

Opravy silnic a tratí v Brně (zdroj: ČT24)

První z letních oprav zavřela část Selské ulice v Brně. Dělníci začali pracovat na rekonstrukci tramvajových kolejí. O prázdninách, kdy je v Brně menší dopravní provoz, se přidají opravy v dalších částech města. Největší na velkém městském okruhu v Žabovřeské ulici.

Ze strany Obřan už dělníci rozebírají tramvajovou smyčku. Od Maloměřic postupují stroje Selskou. V obou místech zatím dopravu omezují jen málo. V příštích týdnech ale stavební práce některé úseky pro řidiče uzavřou úplně nebo budou průjezdné jen s komplikacemi. Kyvadlový průjezd Obřanskou se dotkne projíždějících, denně jich je osm tisíc. Jedná se o hlavní trasu, která spojuje Brno s blízkými Bílovicemi nad Svitavou.

Obřanská ulice
Zdroj: ČT24

V Žabovřeské ulici jsou kolony i bez omezení

Další dopravní uzavírky přidá od přelomu července a srpna ještě jedna významná stavba. Začne totiž rekonstrukce mimoúrovňové křižovatky a rozšiřování velkého městského okruhu v Žabovřeské. Trasa, kterou denně projede přes čtyřicet tisíc aut a i bez omezení se v místech tvoří pravidelné kolony, tak povede staveništěm. „To, co se dotkne pravděpodobně nejvíc objízdných tras, bude rekonstrukce toho vlastního mostu do Bystrce, která by měla trvat pět měsíců,“ řekl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Během dní, kdy budou dělníci pracovat na odstřelu skály nebo přepojení kanalizace, bude městský okruh úplně uzavřen. Tisíce řidičů pak zamíří do Jundrova nebo Žabovřesk. „My už máme zkušenosti. Při opravě Minské ulice se domluvily změny dopravního značení. To budeme muset udělat i teď na základě požadavků občanů a dalších orgánů,“ vysvětlil starosta MČ Brno-Žabovřesky Pavel Tyralík (ČSSD). V Žabovřeskách tak na některých místech přibudou například semafory.

Žabovřeská ulice
Zdroj: ČT24

Frekventovaná silnice čeká na rozšíření padesát let

První část Žabovřeské má být hotová za dvacet měsíců. Už během této stavby začnou dělníci razit tunel pro tramvaje a skoro padesát let od stavby silnice nad Svratkou začnou s jejím rozšířením o několik pruhů.