V Brně vyhrožoval muž se zbraní. Policie z kancelářské budovy evakuovala dvě stě lidí

Brně v jedné z kancelářských budov ráno vyhrožoval muž střelnou zbraní, policie ho zajistila. Vzhledem k podezřelým okolnostem vzniku požáru v jedné z místností případ v tuto chvíli prověřuje jako obecné ohrožení. Z budovy musela evakuovat okolo dvou set lidí. Na místo pak přivolala i pyrotechnika, aby prohlédl zavazadlo, které muž v budově zanechal. Událost se obešla bez zranění.

„Mimo dotčeného patra se provoz budovy vrátil do normálu. Na místě pracují kriminalisté, probíhá ohledání místa činu,“ uvedli policisté před třetí hodinou odpoledne.

Oznámení o muži, který v jedné z budov v Holandské ulici ohrožoval okolí zbraní, policie dostala před osmou hodinou ráno. Muže středního věku zajistili, stejně jako střelnou zbraň, zákrok hlídky se obešel bez zranění. Motivaci dotyčného bude policie zjišťovat.

Záchranáři na místo vyslali inspektora provozu a velkokapacitní sanitní vůz. „Z evakuovaných nikdo nevyžadoval naši péči,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. V péči měli pouze zadrženého muže. „Po kontrole zdravotního stavu jsme jej převezli do zdravotnického zařízení. Nejednalo se o zranění,“ poznamenala. 

Drobný požár

Policii asistovalo šest strážníků. Jejich mluvčí Jakub Ghanem uvedl, že jejich hlídky působily venku, kde zajišťovaly veřejný pořádek a staraly se o bezpečnost evakuovaných lidí. „Ti byli zejména v první fázi rozrušení a někteří z nich mimo jiné neopatrně vstupovali na silnici,“ vysvětlil Ghanem. Doplnil, že několik dalších hlídek městské policie včetně psovodů a pořádkové jednotky bylo připraveno v rezervě.

Hasiči se v místě zabývali podle jejich mluvčího Jaroslava Mikošky drobnějším požárem. Vznikl podle něj v místnosti v osmnáctém patře, uhasil jej samohasicí systém. Podle Mikošky zatím nelze říct, zda požár souvisí s událostí v budově. Příčina vzniku požáru není známa, škodu vyšetřovatel hasičů odhadl předběžně na sto tisíc korun.

Holandská ulice je komplex několika kancelářských budov, denně tam dojíždí pracovat stovky lidí.