Ústečtí policisté sprejují na silnice mrtvé karlíky

Ústí nad Labem - Policie v Ústí nad Labem obnovila po několika letech projekt, kterým chce varovat řidiče i chodce před vážnými dopravními nehodami. V místech, kde se tragické nehody staly, proto policisté stříkají siluety mrtvých a zraněných.

Například 31. ledna srazil v centru Ústí nad Labem trolejbus na přechodu osmdesátiletou ženu, která později zraněním v ústecké nemocnici podlehla. Právě Masarykova ulice je jedním z míst, kde se ústecká policie rozhodla nakreslit tzv. karlíka, siluetu zraněného člověka. Podle šéfa dopravní policie Karola Kočárka by karlíci měli řidiče i chodce varovat: „Chceme upozornit řidiče, že i na místech, kde se nemusí nic stát, může kvůli drobné nepozornosti dojít k těžkému úrazu nebo i ke smrti.“

Počet nehod v Ústí nad Labem od začátku letošního roku v porovnání s loňskem sice klesl, podle policejních statistik ale přibylo zraněných. „Zemřely 2 osoby, 11 bylo těžce zraněno, 54 bylo lehce zraněno. I když počet dopravních nehod klesá, tak vzrůstá počet těžce i lehce zraněných,“ říká mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.

I když policie na Ústecku letos eviduje skoro o stovku nehod méně, policisté to nepřičítají novému silničnímu zákonu. Řidiči totiž podle mluvčí Beranové využívají možnosti, kterou jim zákon dává, a tak menší dopravní nehody nehlásí.

S nápadem stříkat siluety na silnice přišel šéf ústecké dopravní policie Karol Kočárek už před několika lety. Loni za ni dokonce dostal evropskou cenu dopravní prevence.