Tuchoměřičtí v referendu odmítli vznik kasin. Hlasovat přišlo 61 procent obyvatel

Proti tomu, aby radnice povolila hazardní hry v obci, se v pátečním referendu postavili obyvatelé středočeských Tuchoměřic. Hlasování vzbudilo velký zájem, přišlo k němu 61 procent obyvatel a jejich odpovědi na dvě otázky položené v referendu byly docela jasné – dvakrát ne.

Výsledek hlasování v tuchoměřickém referendu je vzhledem k poměrně velkému zájmu a jednoznačnosti odpovědí platný i závazný. Aby bylo místní referendum platné, je potřeba, aby k němu přišlo nejméně 35 procent oprávněných voličů, v Tuchoměřicích již přišlo 61 procent.

K závaznosti výsledků referenda je zároveň potřeba, aby se pro určitou variantu vyslovilo nejméně 25 procent všech voličů. V Tuchoměřicích bylo u otázky, která se týkala samotného povolení hazardních her, proti 85 procent hlasujících, což bylo zároveň 52 procent všech oprávněných tuchoměřických voličů. U doplňující otázky bylo proti 62 procent hlasujících, tedy 38 procent oprávněných osob.

V jedenapůltisícové obci, která leží v blízkosti pražského Letiště Václava Havla, chtějí investoři otevřít dvě kasina – jedno zcela nové a druhé v prostorách již existujícího obchodního centra. Starosta Pavel Cihlář (nez.) na druhé straně slíbil, že pokud se obyvatelé postaví proti návrhu, předloží zastupitelstvu vyhlášku, která by v Tuchoměřicích zcela zakázala hazard.

Podle Cihláře by provozování kasin přineslo do obecního rozpočtu 30 milionů korun ročně, investor sliboval i násobně vyšší částku. Odpůrci sdružení v iniciativě Tuchoměřice proti hazardu se naproti tomu stavěli proti tomu, aby se rozvoj obce financoval z hazardu. Poukazovali na riziko vzniku závislostí a obávali se, jaký celkový dopad na Tuchoměřice by fungování kasin mělo.

Obavy nezmírnila ani ambice radnice zřídit v případě otevření kasin obecní policii. Toho se týkala doplňující druhá otázka v referendu, v níž voliči odpovídali právě na dotaz, zda by případně měla obecní policie vzniknout.