Tržnici u Dolního Dvořiště stavěl podnikatel načerno

Jižní Čechy - V bývalém bezcelním pásmu u Dolního Dvořiště na Českokrumlovsku vyrostla bez jakéhokoliv povolení tržnice. Úřady zatím zastavily dokončovací práce na stavbě a jednají o jejím zbourání, nebo legalizaci.

Dlouhá zeď budoucích stánků začala v bývalém bezcelním pásmu u česko-rakouského hraničního přechodu Dolní Dvořiště vznikat před několika měsíci. Stavba budoucí tržnice překvapila představitele obce, stejně jako pracovníky stavebního úřadu. Ti na nelegální stavbu přišli podle Petra Vološčuka - vedoucího stavebního odboru MÚ Kaplice - náhodou.

Po řadě jednání se k černé stavbě přihlásil jeden z místních vietnamských obchodníků. Novou tržnici buduje podle úředníků jako fyzická osoba. Dnes jej nebylo možné kontaktovat. „Doklady mají předložit do 5. prosince. Pokud tak neučiní, budeme pokračovat dál. Může dojít i k tomu, že stavba bude odstraněna,“ varuje tajemník Městského úřadu Kaplice Václav Malík.

Tržnice vznikla především na soukromých pozemcích, jde ale o zemědělskou půdu. S jejím dokončením rozhodně nesouhlasí obec, na jejímž katastru leží. „My, celé zastupitelstvo, takovéto stavby na našem území nechceme,“ říká starosta Dolního Dvořiště Alfréd Krenauer (ODS).

Podnikání v blízkosti hraničních přechodů s Rakouskem a Německem se i přes časté kontroly podle celníků stále pravděpodobně vyplácí. Okolí Dolního Dvořiště kontrolovali naposledy 15. října. V minulých dnech se zaměřili na tržiště u přechodu Strážný. Při akci bylo podle mluvčího českobudějovické celní správy Vladimíra Peška zajištěno padělané zboží v hodnotě téměř 35 milionů korun.

Tržnice u Dolního Dvořiště zůstává zatím nedokončená, podle neoficiálních informací se ale majitel ještě pokusí její stavbu zlegalizovat. Jako fyzické osobě mu přitom hrozí maximálně 20tisícová pokuta.

Oslovení starostové tvrdí, že v jižních Čechách je tento případ spíše výjimečný. Právě vietnamští podnikatelé se podle nich snaží upravovat případně stavět domy v souladu s českými zákony.