Toyota v Kolíně spustila výrobu karoserií, naplno se rozjede v pondělí

Výroba v kolínské automobilce Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se v pondělí téměř po čtyřech týdnech plně obnoví. Firma v pátek spustila výrobu karoserií a lakovnu. Auta se v Kolíně přestala vyrábět 22. srpna, závod tak přijde o devatenáct dnů výroby. Důvodem odstávky byly chybějící plastové díly, které dodává společnost Novares CZ Zebrak. Její výrobní a skladovací prostory v Žebráku na Berounsku zničil v polovině srpna rozsáhlý požár.

„Už dnes ráno jsme spustili výrobu karoserií a lakovnu, na finální montáži najedeme na standardní výrobní proces v pondělí,“ řekl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek. Chybějící díly pro oba modely se podle něj podařilo sehnat ve spolupráci se společností Novares a dalšími dodavateli. „Sehnali jsme možnosti, kde vyrábět díly,“ řekl Paroubek.

„Víme, že to bude mít dopad do výrobního plánu, který máme, ale jakým způsobem to budeme nahrazovat, je nyní v diskuzi. Děláme maximum pro to, abychom auta objednaná od našich zákazníků dodali co nejdříve,“ doplnil mluvčí.

Výroba v kolínské automobilce stála letos neplánovaně podruhé. Kvůli nedostatku dílů nesjížděla z linek auta v únoru a částečně v březnu. Podle odhadů nevyrobila společnost kvůli omezením zhruba dvacet pět tisíc aut.

Automobilka produkuje v běžném režimu denně zhruba tisícovku aut. Loni zvýšila po dvou slabších letech výrobu zhruba o čtvrtinu, vyrobila přes dvě stě tisíc vozů modelů Yaris a Aygo. Automobilka zaměstnává v Kolíně přes tři a půl tisíce lidí v třísměnném provozu.

Průmyslovou halu Novaresu v Žebráku na Berounsku zachvátil požár v polovině srpna. Hasiči ho likvidovali padesát hodin. Podle policie způsobil škodu 1,8 miliardy korun, příčiny vyšetřovatelé zjišťují.

Kvůli chybějícím dílům od slovinského dodavatele od pondělí pozastavila výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku také automobilka Škoda Auto. Postupně by se měla obnovovat od nedělních desíti hodin večer. Výroba ale zůstane dál omezená, a to i v Mladé Boleslavi.