Strojvedoucí obviněný z polití kolejí na Moldavě olejem nyní vlaky řídit nebude

Olej na kolejích byl podle vyšetřovatelů pomstou (zdroj: ČT24)

Strojvedoucí, který podle policie polil železniční trať na Moldavě olejem, prozatím nebude řídit žádné vlaky. České dráhy, které jsou jeho zaměstnavatelem, se na tom s obviněným dohodly. Provoz spojů na unikátní dráze od této firmy převzal soukromý dopravce. Vylitý olej byl podle vyšetřovatelů pomstou.

Moldavská trať vede na vrcholky Krušných hor. Je unikátní díky vysokým mostům a tunelům. Vlaky jezdí o víkendech a o prázdninách, teď vozí hlavně běžkaře. Kdysi se tudy vozívalo uhlí do Německa, teď jsou s tratí spojeny skupiny nadšenců.

Když tu končil národní dopravce, vypravil speciální vagony, byly plné. Hned první víkend, kdy vyjely vlaky soukromého dopravce, někdo vylil olej na koleje, přitom trať je místy mimořádně strmá. „Nám to začalo sjíždět dolů, naštěstí jsem tam měl popískováno, takže se podařilo ten vlak asi po sto padesáti metrech couvání zastavit,“ popsal strojvedoucí Martin Kouřil.

„Důvodem činu měla být nespokojenost se změnou dopravce na této trati,“ řekla mluvčí Policie ČR pro oblast Teplic Ilona Gazdošová. „Slyšel jsem, že ten, kdo namazal koleje, je strojvedoucí. Tak to je zoufalá nekolegialita,“ poznamenal majitel Railway Capital Jan Šatava.

Od obviněného muže se distancovaly spolky, které dráhu podporují. S jedním údajně spolupracoval. „Pracovněprávní vztahy považujeme za důvěrné. Nicméně můžeme potvrdit, že pan strojvedoucí tuto práci aktuálně nevykonává,“ řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Pátrání policie nekončí, na kolejích se dvakrát objevily i kameny. Kdo je tam dal, není jasné.