Startuje Rallye Český Krumlov. Lidé si stěžují na hluk i dopravní omezení

Startuje Rallye Český Krumlov. Lidé si stěžují na hluk i dopravní omezení (zdroj: ČT24)

V pátek večer startuje jeden z největších motoristických závodů v republice – Rallye Český Krumlov. Letos se ho zúčastní 91 posádek. Trať vede mimo jiné také malými obcemi v předhůří Novohradských hor. Právě jejich obyvatelé si ale každoročně stěžují na problémy a omezení, které jim pořadatelé rallye působí.

Jen několik metrů od závodní trati provozuje Jiří Petrásek penzion. Pořadatelé mu každoročně kvůli rallye uzavírají příjezdovou cestu. On sám to vnímá jako omezování podnikání – snadno totiž může přijít o výdělek.

„Když hosté přijíždějí, musí jet mnohem později. Místo ve dvě hodiny, mohou až v šest. Lidé nemají přístup k domovům, je to tu dvanáct hodin zavřené,“ stěžuje si. Pozemek, kterým vede jedna z tratí, vlastní on sám. Už v minulosti mu tam závodníci poničili několik stromů.

Letos obyvatelé Děkanských Skalin a ostatních okolních obcí vytvořili petici. Tu ale úředníci zatím nepřijali. Autoři chtěli zabránit zejména velkému hluku. „Celodenní kravál, nemůžete se nikam dostat. Před tím řevem, který je tady široko daleko, není kam se schovat,“ říká odpůrce rallye Ondřej Mondek.

Podle organizátorů je ale nahlášených problémů jen minimum. S majiteli domů podél trati prý komunikují dostatečně. „V případě, že vzniknou nějaké škody, snažíme se je ihned řešit, když se o nich dozvíme. A věřím, že vždy najdeme společnou řeč,“ uvedl organizátor Rallye Český Krumlov Jan Kacerovský.

Děkanskými Skalinami projedou automobiloví závodníci během sobory. Místní doufají, že k žádným škodám nedojde a že s peticí uspějí třeba v příštích letech.