Soud zrušil rozhodnutí o odebrání registrace zlínskému domovu Hvězda

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) a zlínského krajského úřadu, kterým zlínskému domovu pro seniory Hvězda instituce ukončily k prosinci loňského roku registraci. Věc se tak vrací na ministerstvo a na krajský úřad, které ji musí posoudit znovu a zohlednit při tom právní názor soudu.

Předmětem sporu byla bezdlužnost soukromého sociálního zařízení, kde je v současnosti 41 klientů. Ministerstvo domovu registraci sociální služby zrušilo z důvodu nedoložení bezdlužnosti při kontrole loni v létě. Bezdlužnost byla podle jeho rozhodnutí jednou z podmínek pro získání oprávnění poskytování sociálních služeb. Odejmutí registrace MPSV potvrdilo loni na začátku listopadu.

Ředitelka Hvězdy Miroslava Kalivodová už dříve řekla, že důvodem zrušení registrace byl dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který už ale domov uhradil, a důvod ke zrušení služby tak není. Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) však v minulosti uvedla, že při správním řízení Hvězda bezdlužnost nedoložila. Vedení Hvězdy se bránilo podáním žaloby u Krajského soudu v Brně, které soud v prosinci přiznal odkladný účinek.

Krajský soud v odůvodnění uvedl, že jak krajský úřad, tak následně ministerstvo, zaměnily pojem podmínky registrace, které zákon o sociálních službách vyjmenovává a seznam dokumentů, které musí žadatel o registraci doložit. „Uzavřený výčet podmínek v zákoně neobsahuje podmínku bezdlužnosti jako podmínku pro registraci zařízení,“ konstatoval soudce Jan Jirásek.

„Rozhodnutí soudu znamená klidnější život pro naše klienty i naše zaměstnance, kterým patří velké poděkování, protože stáli při nás. Znovu požádáme o dotace, dosud jsme provoz hradili z vlastních zdrojů, jednalo se o čtyři miliony korun měsíčně,“ řekla po jednání ředitelka domova.

Ministerstvo může proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, jeho zástupkyně uvedla, že se resort nejprve seznámí s písemným vyhotovením rozsudku.