Domov pro seniory Hvězda může pokračovat v činnosti, soud odložil rozhodnutí o odebrání registrace

Události: Domov pro seniory Hvězda může pokračovat v činnosti (zdroj: ČT24)

Domov pro seniory Hvězda ve Zlíně může pokračovat ve své činnosti. Krajský soud v Brně odložil rozhodnutí o odebrání registrace. Téměř čtyři desítky seniorů, kteří v zařízení zůstali, se tak zatím nemusí stěhovat. Podle soudu by je to mohlo ohrozit na životě a zdraví. Odklad platí do definitivního verdiktu soudu o budoucnosti domova. Ztráta licence Hvězdě hrozí kvůli dluhu u sociální správy, od ministerstva práce navíc už v minulosti dostal pokutu za údajně nezákonné sponzorské dary.

Zlínský kraj na podzim rozhodl o zrušení registrace ke konci roku. Hvězda s odvoláním k ministerstvu neuspěla, obrátila se proto na soud.

„Důvodem zrušení registrace měl být dluh žalobce u České správy sociálního zabezpečení, a nikoliv závažné nedostatky ve kvalitě nebo způsobu poskytování sociálních služeb. Za této situace soud považuje za vhodné, aby do rozhodnutí ve věci samé byla zachována možnost žalobce poskytovat sociální služby svým klientům v dosavadním rozsahu,“ píše se v usnesení Krajského soudu v Brně.

„Je to dobrá zpráva, protože přece není možné, aby si někdo mohl dovolit brát klienty jako rukojmí. Toto byla likvidace na zakázku,“ prohlásila ředitelka Hvězdy Miroslava Kalivodová. Díky odkladu domov pro seniory znovu požádá kraj o dotace.

Zlínský kraj po potvrzení rozhodnutí o zrušení registrace hledal ve spolupráci se sociálními pracovníky obcí a rodinnými příslušníky pro klienty domova náhradní ubytování. „V tuto chvíli je přestěhováno třicet klientů zařízení Hvězda, jsou v novém sociálním zařízení,“ uvedla mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková. S přestěhováním další desítky seniorů počítalo hejtmanství po Novém roce.

Stěhování dalších klientů by však dle soudu bylo proti jejich vůli, nedoporučují to ani odborná vyjádření ošetřujících lékařů. Zástupci Zlínského kraje vědí o rozhodnutí soudu pouze zprostředkovaně, kraj tak nyní čeká na instrukce ministerstva práce a sociálních věcí. Resort se podle své mluvčí s usnesením soudu musí nejdřív podrobně seznámit.