Silničáři začali u hradeckých Svobodných Dvorů stavět protihlukové stěny. Mají ale zpoždění

Události v regionech: Protihlukové stěny u Hradce Králové (zdroj: ČT24)

Po obou stranách dálnice D11 v Hradci Králové u Svobodných Dvorů se staví tři kilometry protihlukových stěn. Ředitelství silnic a dálnic tak se zpožděním plní slib, který spolkům a obyvatelům západního okraje Hradce dalo před pěti lety. Výstavba stěn vyjde na 97,5 milionu korun bez daně, hotovo by mělo být do podzimu.

Před pěti lety, v memorandu s radnicí a hradeckými spolky, se Ředitelství silnic a dálnic zavázalo postavit protihlukové stěny ve čtvrti Svobodné Dvory. Teď slib dohání.

„Nechali jsme zpracovat i expertní hlukovou studii, která je výhledem až do roku 2050, a jednoznačně potvrdila osazení protihlukových stěn. Pokud jsme měli nějaké drobné zpoždění, tak se omlouváme,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

„Probíhají zemní práce, vrtání pilot, usazování armokošů, betonáž pilot a osazování jednotlivých panelových dílců,“ popsal vedoucí oddělení přípravy ŘSD Jan Rádl.

Za čtyři úseky stěn proti hluku dlouhé přes tři kilometry stát zaplatí 97,5 milionu bez daně. Původně v projektu nebyly. Lidé ze Svobodných Dvorů si je před pěti lety vymohli. „My se nechceme dožít toho, aby třeba až naše vnoučata měla udělané protihlukové zabezpečení na dálnici,“ podotkla Jitka Moravcová ze spolku Kozlovka v roce 2018.

Spolky s radnicí tehdy zablokovaly stavební řízení. „Nesouhlasíme s povolením stavby dálnice. Chceme více protihlukových stěn,“ uvedla před pěti lety zástupkyně hradeckého magistrátu Petra Ulrichová. Po příslibu stěn v memorandu Hradec a devět spolků odvolání proti stavebnímu povolení na D11 stáhly.

Plačice chce také

Nedořešený problém zůstává v sousední čtvrti Plačice. Lidé si stěžují na sílící hluk z dálnice dlouhodobě, hlavně v noci a po dešti. Protihlukové stěny tam zatím chybí.

„Tlačíme na to, abychom dosáhli vybudování protihlukových stěn. Profil terénu u nás je ještě nepříznivější, protože dálnice jde nad terénem,“ konstatovala Kateřina Martínková z komise místní samosprávy Hradec Králové-Plačice.

„O ten hluk, tak jak jsme povinováni jako správci komunikace, se postaráme,“ slíbil mluvčí ŘSD Rýdl.