Rušení dětských hřišť v Mostu

Most - Město Most postupně zruší většinu dětských hřišť. Ze současných více než dvou set jich zůstane nanejvýš padesát. Hřiště už podle mosteckého magistrátu neodpovídají době. Most byl doposud v záviděníhodné situaci, neboť výsadou mít hřiště téměř u každého paneláku se nemůže pochlubit každé město. Teď o ni přijde.

„Většina z nich byla vybudována před třiceti, čtyřiceti lety, takže na nich pochopitelně zapracoval zub času,” říká náměstkyně primátora Mostu Hana Jeníčková. Podle maminek je to katastrofa, protože takhle si jejich malé děti opravdu nebudou mít kde hrát. Podle nových hygienických předpisů musí být hlavně pískoviště chráněna před znečištěním. Proto mají být oplocena, přikrývána a písek vyměňován. Simona Gunarová z Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem se vyjádřila takto: „Zas tak obtížné to není. Hygienici si nevymýšlí a toto jsou podle mě oprávněné požadavky.”

Mostecká radnice se však takto starat nechce. Za udržování pískovišť platí už teď dva miliony korun ročně. Podle Hany Jeníčkové to jsou peníze do kanálu. Mostecký magistrát chce do pěti let zřídit deset velkých hřišť. K tomu nejbližšímu by se rodiče s dětmi měli dostat vždy do deseti minut. Hana Jeníčková zmiňuje, že je to v každém případě krok dopředu. I maminkám se tento nápad zamlouvá: „Kdyby se vybudovalo nějaké centrální, které by bylo dostupné pro všechny a bylo by nějak ohraničené, vůbec by mi to nevadilo.”

Mostečtí radní jsou ochotni zachovat i část hřišť, která jsou nyní určena k zrušení. Ale jen tehdy, když se najdou obětavci, kteří se o ně budou starat. Žádný tatínek, který by se chtěl starat o hřiště pod svými okny, se však zatím mosteckému magistrátu nepřihlásil.