Rozhádaný Děčín je stále bez vedení. Město má jen pověřeného primátora

Události: Děčín je stále bez zvoleného vedení (zdroj: ČT24)

Děčín je i po měsíci stále bez vedení. Politici se zatím nedohodli na nové koalici a městu tak hrozí, že přijde o dotace. Při posledním zasedání zastupitelů část radních rezignovala a část byla odvolána, včetně primátora.

Zatímco odvolaný primátor Jaroslav Hrouda (ANO) byl pověřen dočasným zastupováním města, ostatní radní se museli vrátit do původních zaměstnání. 

Ondřej Smíšek tak nyní místo města řídí dopravní trenažér. Z magistrátu se vrátil do funkce vedoucího děčínské pobočky ČVUT.

Koalice ve městě prý byla rozhádaná, ale netušil, že tolik. „To bylo prostě minuta od minuty. Ta hra na hraně přes tu hranu prostě přepadla,“ uvedl. 

Jen jeden může podepisovat dokumenty

Vše vyvrcholilo na červnovém jednání zastupitelů. Trvalo šest hodin a emoce pracovaly naplno. I měsíc poté je primátor jediný, kdo může za Děčín podepisovat dokumenty.

„Na motorce pojedu o něco pomaleji, abych nespadl. Mám zodpovědnost a jsem si jí vědom. Ale hlavně doufám, že tenhle stav nebude trvat dlouho,“ říká pověřený primátor Hrouda. 

O kancelář vedle sedí ve svém volnu jeho bývalý náměstek. Vzájemně hlasovali pro své odvolání. Teď přišel na pomoc. „Protože je tady spousta práce,“ uvedl odvolaný náměstek primátora Vladislav Raška (Náš Děčín). 

Nákup elektrobusů i svatby na druhé koleji

Děčín se také přihlásil do mezinárodního projektu elektromobility a plánuje nákup elektrobusů. Nyní hrozí, že se vše zastaví. „Úřad na tom není třeba v angličtině úplně parádně, tam nemám náhradu. Je potřeba připravit infrastrukturu, je potřeba vědět, jaké ty elektrobusy, jak velké baterie,“ vypočítává Smíšek. 

Otázkou zůstává například i to, kdo bude oddávat během svatebních obřadů. Podle odvolaného primátora totiž radní nemají příliš zájem dělat tuto práci ve svém volném čase.

 V současné době začínají bývalí koaliční partneři opět jednat, zda by to spolu přece jen nezvládli.