Řidič na dálnici u Brna ujížděl policii, skončil ve vazbě, hrozí mu osm let

Řidič na D1 u Brna ujížděl policii, zastavit se jej podařilo před Holubicemi na Vyškovsku. Jízdou způsobil tři kolize, v dechu mu policisté naměřili přes jedno promile alkoholu. Cizinec skončil ve vazbě, za obecné ohrožení mu hrozí až osmileté vězení. Událost se stala minulý týden, policie teď na webu zveřejnila video a vyzývá svědky, kteří byli jízdou muže ohroženi, aby se jí ozvali. Kriminalistům také podle mluvčího významným způsobem pomohou i záznamy z palubních kamer.

Řidiče pronásledovali jihlavští policisté minulé úterý krátce po osmé hodině ráno, když se vraceli od hranic se Slovenskem. Zeleného vozu značky Daewoo si všimli na dálnici D1 poblíž Rousínova, když kolem nich v ranní špičce projel vytvořenou záchranářskou uličkou.

„Policisté v dodávce se jej vydali zastavit a zkontrolovat, ale cizinec v autě zareagoval zcela opačně a snažil se hlídce ujet. Dálniční pronásledování pokračovalo až na sjezd u brněnské Slatiny, kde se šofér na křižovatce otočil a ujížděl po dálnici zpět na Vyškov,“ popsal policejní mluvčí Petr Vala.

Řidič během jízdy podle něj opakovaně blokoval pronásledující hlídku a nebezpečnými manévry ohrožoval i všechny kolem sebe.

„Cizinec následně z dálnice sjel u Holubic a pokračoval v riskantním ujíždění ve směru na Slavkov u Brna. Ale ještě před Slavkovem odbočil na Křenovice a následně i na Holubice. Osudnou se mu nestala ani uzavírka místní silnice. V ní se ale nerozpakoval přes pole v plné rychlosti objet traktor a i plně naložený nákladní vůz,“ uvedl Vala.

Cesta řidiče skončila před Holubicemi, kde se ho policistům podařilo za použití služebního vozu zastavit. Ve voze se kromě řidiče nacházeli i dva spolujezdci. „Šofér měl na místě pozitivní zkoušku na alkohol, v dechu mu bylo naměřeno přes jedno promile alkoholu,“ řekl policejní mluvčí.