Hladiny řek v Moravskoslezském kraji klesly, první stupeň platí jen na Morávce

Události: Velká voda na Moravě (zdroj: ČT24)

Prudké deště a bouřky se v noci na úterý přesunuly do části Beskyd, hladiny řek vystoupaly ke třetímu stupni povodňové aktivity. Největší problémy byly v Třinci, kde voda strhla provizorní lávku a vytopila domov pro seniory v části Oldřichovice. Řeky na jihozápadě republiky a v části středních Čech, které se rozvodnily v předchozích dnech, během úterý postupně klesaly. V úterý vpodvečer se situace uklidnila i v Moravskoslezském kraji, kde hladiny většiny toků opadly na obvyklou úroveň.

Povodňová situace v Moravskoslezském kraji se vpodvečer uklidnila. Hladiny většiny řek klesly k normálním hodnotám. Aktuálně už v regionu platí jen jeden první stupeň povodňové aktivity, a to na Morávce ve Vyšních Lhotách. Vyplývá to z informací, které Povodí Odry zveřejnilo na webu. Situace se navíc nemá zhoršit, pršet v následujících dnech už podle předpovědi nebude. Z preventivních důvodů ale vodohospodáři dál vypouštějí vodu z přehrad Morávka a Žermanice.

Voda komplikovala situaci hlavně v noci na úterý a ráno. Hasiči evidovali přes 230 zásahů, nejvíce v Třinci. Voda tam například strhla provizorní lávku a vytopila domov pro seniory v části Oldřichovice.

„Ráno podemlela velká voda podpěru provizorní lávky přes Olši ve Vendryni, směr Karpentná a Oldřichovice. Lávka, která slouží jako provizorium po dobu rekonstrukce mostu, se vlivem toho zbortila do řeky,“ uvedl v úterý mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar.

Lávka byla určena pro chodce a cyklisty. Lidé včetně školáků ji využívali jako přístup k zastávce, což nyní není možné. Podle Cieslara se ale děti ráno do školy dostaly, protože je řidič odvezl jinou trasou. Město nyní čeká na stanovení nové výlukové trasy. Opětovné vybudování lávky bude podle Cieslara trvat zhruba týden.

Situace v Třinci a Čeladné (zdroj: ČT24)

Voda v Třinci také vytopila domov pro seniory se sedmadvaceti bytovými jednotkami, ve kterém žije podle mluvčího 51 klientů. Domov dělníci rekonstruují a voda se tam dostala opravovanou střechou. „Přes střechu voda protekla do bytů. Seniory se v noci podařilo přesunout do méně zasažených míst domova a nebyla nutná jejich evakuace,“ řekl Cieslar. Dodal, že město nyní řeší přesun klientů do náhradních prostor. Předpokládá, že o část z nich se postarají rodiny, další bude třeba dočasně ubytovat v náhradních prostorách. Většina obyvatel domova pro seniory ale prý nechce své byty opustit, naopak se chtějí zapojit do úklidu a třeba i vysoušení.

V Třinci zasedl krizový štáb

Problémy déšť způsobil i v lokalitě v okolí restaurace Napoleon, kde se voda dostala do několika domů. Nejvíce zasažen byl jeden rodinný dům, kde voda sahala až pod okna.

Kvůli povodním v Třinci zasedl krizový štáb. „Škody v tuto chvíli mapujeme. Občané, kteří potřebují pomoct, se mohou obrátit na magistrát města. Jsou k dispozici pytle s pískem i vysoušeče,“ řekl ve vysílání ČT24 náměstek třinecké primátorky Ivo Kaleta (Osobnosti pro Třinec). Zájemci mohou kontaktovat Martina Stryju z útvaru krizového řízení na čísle 774 749 811.

Meteorologové varovali před silným deštěm na severovýchodě Česka, který potrvá do úterního rána, výstrahu vydali pro východ Moravskoslezského kraje a severovýchodní část Zlínského kraje. Vydatné deště tam v noci zvedly hladiny některých řek – Ropičanka v obci Řeka stoupla až na třetí stupeň, později klesla na druhý. Bystřice a říčka Bystřička nad nádrží na Vsetínsku byla ráno i odpoledne na druhém povodňovém stupni a řeka Olše v Českém Těšíně a Dětmarovicích na Karvinsku na nejnižším, prvním stupni.

„V Čeladné a Třinci museli hasiči na několika místech odklonit tekoucí vodu pomocí pytlů s pískem,“ uvedl mluvčí hasičů Lukáš Popp. Dodal, že ke dvěma událostem hasiči vyjížděli také na Novojičínsku a k dalším třem na Karvinsku.

Studio 6: Počasí (4. 6. 2024) – 8:00 (zdroj: ČT24)

„V Beskydech a okolí spadlo od večera 60 až 140 milimetrů srážek. (...) Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů nebo podemletí komunikací,“ apelovali ráno meteorologové.

Vodohospodáři zvýšili také odtok z vodních nádrží Morávka a Žermanice. „Ostatní jako například Šance v Beskydech dál napouštějí, protože v nich bylo méně vody. Nepředpokládáme, že by v povodí měly být v nejbližší době dosaženy třetí stupně povodňové aktivity. Navíc – předpověď na další dny je zcela bez srážek,“ řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. ČHMÚ v úterý rozšířil výstrahu před vydatným deštěm a povodněmi, které hrozí i na severovýchodě Česka. Později meteorologové odvolali extrémní riziko.

Vodu z několika zaplavených sklepů odčerpávali po pondělním odpoledním vydatném dešti také hasiči v Brně Jundrově či Bosonohách. Vyjíždět museli kvůli vodě ve sklepích i do Troubska na Brněnsku, později odpoledne bouřky přešly přes Židlochovice a Mikulov. Hasiči odklízeli také nánosy bahna ze silnic, odstraňovali spadlé stromy a likvidovali požár střechy po úderu blesku v Mutěnicích na Hodonínsku. Poblíž obce Omice na Brněnsku najel autobus do spadlého stromu, dva lidé se zranili.

Hasiči v pondělí večer zasahovali také ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Zaznamenali celkem dvacet výjezdů. „Jednalo se o čerpání vody z nemovitostí, ze silnice, byly také ucpané kanály. Takže tohle se všechno čistilo, likvidovalo. Ve většině případů se jednalo o zásahy dobrovolných hasičů,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Další dvě události související s čerpáním vody zaznamenali hasiči v pondělí v Luhačovicích.

V Čechách se situace zlepšila

Druhý stupeň platil v úterý ráno na Radbuze ve Staňkově v Plzeňském kraji a také v plzeňské části Lhota a na odtoku z nádrže České údolí, pohotovost byla i na Berounce v Plzni na Bílé Hoře. Hladina Úhlavy ve Štěnovicích klesla na první stupeň povodňové aktivity.

Podle starosty Štěnovic Jana Polívky (nestr.) se situace zlepšila. „Stále to sledujeme, ale opravdu to vypadá podle prognóz, že počasí bude aspoň trošku příznivé. Je tak dostatek času a prostoru odklízet následky po povodni a pomáhat těm, kteří byli povodní postiženi,“ řekl ve vysílání ČT24.

Starosta Štěnovic Jan Polívka o poničené obci povodní (zdroj: ČT24)

Hasičům se také v pondělí podařilo vyprostit auto, které zůstalo zaklíněné pod mostem přes Losinský potok. „Byl to velký problém, protože to pod mostem udělalo špunt. Voda neprotékala tak, jak by bylo záhodno,“ sdělil Polívka. Podle starosty se bude v následujících hodinách a dnech pokračovat s odklízením bahna, kamení a větví. „Myslím si ale, že se už v pondělí odvedl velký kus práce, a to především díky dobrovolným hasičům,“ dodal.

Ve Středočeském kraji je Berounka ve Zbečně na druhém stupni a v Berouně na prvním. Vltava v pražské Chuchli zůstává na nejnižším povodňovém stupni. Kvůli vyšší hladině řeky hlavní město v pondělí preventivně uzavřelo protipovodňová vrata na Čertovce a část náplavek. Přerušen byl také provoz přívozů.

Stále zůstávají mimo provoz i některé železniční tratě v Česku. Jde o železnici z Plzně do Starého Plzence, trať Žalhostice – Lovosice a vlaky nejezdí ani mezi Českým Těšínem a Hnojníkem.

Úklid po povodni ve Štěnovicích
Zdroj: ČTK/Miroslav Chaloupka

Víc než dvanáct set událostí

Od pátku do pondělí vyjížděli hasiči kvůli bouřkám a silnému dešti k 1234 událostem. Z pohledu hasičů a počtu jejich zásahů byl o víkendu nejzasaženější Plzeňský kraj, kde zaznamenali čtyři stovky událostí, a Středočeský kraj s 213 událostmi. V pondělí přibyly zásahy v Moravskoslezském kraji, kde jich v tento den podle mluvčího hasičů Martina Kavky hasiči evidovali 243. Událostí však bude více, jelikož statistika nezahrnuje úterý.

„Celý víkend a pondělí byl z pohledu hasičů, co se výjezdovosti týče, republikově nadprůměrný,“ konstatoval mluvčí. Podle něj hasiči po dešti a bouřkách zejména odstraňovali spadlé stromy, čerpali vodu ze zatopených objektů, uvolňovali propustky a monitorovali vodní toky.

Vedle těchto zásahů Kavka zmínil také akci v plzeňské čtvrti Košutka, kde hasiči zachránili z vody pomocí nastavovacích žebříků deset lidí a jednoho člověka pomocí podvěsu a armádního vrtulníku. Na Berounce v Hlásné Třebani vyjeli hasiči k záchraně tří vodáků, se kterými se převrátila loď, a v neděli do zámeckého parku ve Liberci – Vratislavicích nad Nisou, kde blesk uhodil do lidí schovávajících se pod stromem. Po události bylo hospitalizováno 22 lidí.

Pojišťovny i kraje nahrazují škody

Pojišťovny začaly vyplácet první pojistky kvůli víkendovým bouřkám. Podle vyjádření pojišťoven pro ČT aktuálně řeší přes tisíc škod v součtu za minimálně desítky milionů. Nahlášených událostí ale bude ještě přibývat.

Pojišťovny se shodují v tom, že je nejvíce škod z Plzeňského kraje, ze středních Čech a Ústeckého kraje. Hlavními příčinami všech škod jsou záplavy, silný déšť a blesky. První částky již vyplatily Generali Česká pojišťovna nebo Kooperativa. „V tuto chvíli jsme již patnáct procent škod uzavřeli a na účty klientů odeslali první pojistná plnění,“ prohlásil mluvčí Jan Marek z Generali České pojišťovny. „První desítku z těchto škod jsme již ukončili a klientům vyplatili přes 300 tisíc korun na pojistném plnění,“ zmínil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Plzeňský kraj v úterý odpoledne oznámil, že obcím, které postihly záplavy a bleskové povodně, může téměř ihned poskytnout finanční pomoc z dotací určených na obnovu území postiženého pohromou. Peníze mohou použít na nápravu škod, poničené mostky, propustky či komunikace. Kraj na tento účel každoročně vyčleňuje čtyři miliony korun, uvedl pro ČTK hejtman Rudolf Špoták (Piráti).