Počet hospitalizovaných po úderu blesku v Liberci se zvýšil na 22

Počet hospitalizovaných po úderu blesku do stromu v Liberci se z původních osmnácti zvedl na dvaadvacet. Většina ze zraněných je v liberecké nemocnici, zdravotníci je v pondělí propustí. Dva zranění dospělí jsou v jablonecké nemocnici, jedno dítě v pražském Motole. Jejich stav je stabilizovaný. Všichni jsou mimo ohrožení života.

Zranění po zásahu bleskem utrpěli v neděli kolem 15:30 lidé, kteří se schovávali pod stromem při akci ke Dni dětí v zámeckém parku ve Vratislavicích.

„První zranění k nám začali dojíždět během zhruba třiceti až čtyřiceti minut. U většiny těch pacientů se naštěstí jednalo jenom o krátké poruchy vědomí, případně nějaké drobné poruchy hybnosti končetin. Nebyly tam žádné zásadní poruchy rytmu,“ řekl zástupce přednosty traumatologicko-ortopedického centra a primář traumatologie v Liberci Martin Křivohlávek.

Studio ČT24: Brífink zástupců liberecké nemocnice (zdroj: ČT24)

Záchranáři v neděli uvedli, že zranění utrpělo osmnáct lidí, z nichž některé museli na místě oživovat. Zranění sedmi lidí bylo podle nich těžké, pěti středně těžké a šesti lehké. Podle lékařského ředitele liberecké nemocnice Tomáše Roubíčka jim navíc mimo vyhlášený traumaplán přivezla sanita ještě jednoho zraněného. „A další tři osoby se dostavily posléze do nemocnice na doporučení zdravotníků,“ řekl.

Většina zraněných bude propuštěna domů

V Liberci tak bylo hospitalizováno deset dospělých osob a devět dětí. Nejtěžší zranění utrpěla žena, která je aktuálně na jednotce intenzivní péče. „Přetrvává porucha hybnosti pravostranných končetin, ale postupně se to upravuje,“ popsal primář libereckého oddělení urgentní medicíny Petr Kašák a doplnil, že žena utrpěla i mírné popáleniny. „Stav se nedá označit jako vážný, protože příznaky odeznívají,“ dodal.

Z devíti zraněných dětí převezených do liberecké nemocnice měly podle Kašáka pouze dvě neurologické příznaky, a to drobné brnění.

„Většina pacientů bude po krátkodobé observaci pravděpodobně v průběhu dnešního dne propuštěna do ambulantní léčby,“ uvedl v pondělí liberecký zástupce přednosty traumatologicko-ortopedického centra Martin Křivohlávek.

Fakultní nemocnice v Motole má v péči jedenáctiletou dívku. „Její stav je aktuálně stabilizovaný, zůstává na pozorování v péči lékařů pediatrické kliniky,“ sdělila mluvčí motolské nemocnice Jana Krejčí Merxbauerová.

Mluvčí nemocnice v Jablonci Jana Luňáková řekla, že u nich nadále zůstávají hospitalizovaní dva dospělí. „Jejich stav je stabilizovaný,“ řekla. Předpokládá, že pokud nenastanou komplikace, oba pacienty lékaři propustí do domácí péče zřejmě v úterý.

90′ ČT24: Lékař Kašák popisoval, co se stane s tělem, když ho zasáhne blesk (zdroj: ČT24)

Při úderu bleskem hrozí i smrt

„Po úderu bleskem se může stát, že dojde k náhlému úmrtí. Bylo štěstí, že v místě nepršelo, byla nižší vlhkost a vedení elektrického proudu v oblasti bylo nižší. Tím pádem byli poranění jen ve smyslu dočasné poruchy vědomí,“ popsal Kašák.

„Já, co si pamatuju, tak jsem měl rozostřené vidění, divný stav. Začal jsem si říkat, co se to k sakru děje? A v tu ránu jsem šel k zemi,“ popsal chvíle po zásahu bleskem pacient Tomáš Jerje s tím, že později necítil spodní část těla. Jeho manželka a tři děti patřily k těm, které výboj zranil vážněji. I proto zůstanou jeho nejbližší v nemocnici o něco déle.

Události: Úder blesku v Liberci (zdroj: ČT24)

Podobnou zkušenost má i další zasažená Pavla Žižková. Úder blesku ji spolu s dalšími odhodil. „Jako jedni z mála jsme vstali, vzali jsme děti a poodešli jsme,“ vylíčila situaci. Další pacient Jakub Pokorný po úderu zjistil, že na břiše se mu objevily modřiny, cítil také bolest nohou. „Ti lidé měli neuvěřitelné štěstí, protože podle statistik na úder bleskem umírá třicet až čtyřicet procent lidí na místě,“ informoval Roubíček.

Případy pacientů poraněných úderem blesku podle něj řeší liberecká nemocnice jen výjimečně. „Jsou to nízké jednotky za desetiletí,“ řekl.

Policie podle své regionální mluvčí Kláry Jeníčkové nedělní úder blesku šetří jako živelnou událost. „Žádná protiprávní jednání zatím neshledáváme,“ dodala.