V Liberci úder blesku zranil osmnáct lidí, část záchranáři oživovali

Události: Úder blesku v Liberci zranil skoro dvacet lidí (zdroj: ČT24)

V Liberci ve čtvrti Vratislavice nad Nisou v neděli odpoledne zranil zásah blesku do stromu více dospělých a dětí. Podle mluvčího liberecké nemocnice Václava Řičáře jich je celkem osmnáct. Několik z nich záchranáři oživovali. Do liberecké nemocnice převezli záchranáři sedm dospělých a osm dětí, do nemocnice v Jablonci nad Nisou dvě osoby a do pražské nemocnice v Motole transportoval vrtulník z preventivních důvodů jedno dítě. Liberecká nemocnice aktivovala traumaplán, který skončil asi po hodině a půl.

Vpodvečer ještě liberecká nemocnice přijala další dvě děti, které preventivně přivezli rodinní příslušníci. Děti v nemocnici zůstanou na pozorování, upřesnil kolem 19:30 Řičář.

Událost se stala odpoledne kolem 15:30 v zámeckém parku, kde se konal dětský den. „Při dešti a bouřce udeřil blesk do stromu a sjel do země,“ popsala mluvčí policie Klára Jeníčková.

„Po zásahu blesku, kdy se lidé schovávali pod stromem, zůstalo třináct lidí ležet v bezvědomí,“ doplnil lékařský ředitel liberecké nemocnice Tomáš Roubíček. Mezi nimi bylo pět dětí ve věku dva a tři čtvrtě roku, pět, devět, deset a šestnáct let a osm dospělých. „Ze třinácti lidí muselo být pět krátce resuscitováno,“ uvedl dále Roubíček.

Policie na síti X po 16. hodině napsala, že v parku uhodil blesk do země a zranil 15 lidí. Podle hasičů uhodil blesk do stromu, pod nímž byli lidé. Řičář později informoval, že zraněných je osmnáct.

Nemocnice aktivovala traumaplán

Záchranáři ošetřovali zasažené na místě. „Máme čtrnáct zraněných osob, které jsou při vědomí, ale byly tady i osoby, které musely být resuscitovány,“ popsal před 17. hodinou mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev. Sanitky odvážely zraněné postupně. „Aktivovali jsme traumaplán, to znamená, že součinnost poskytují všechny složky IZS a okolní zdravotnická zařízení,“ potvrdil Georgiev slova mluvčího krajské nemocnice. Tento plán ukončili zhruba po hodině a půl.

Na dětském dni byla s rodinou i zdravotní sestra z liberecké nemocnice, i přes nevlídné počasí bylo v parku podle ní hodně lidí. Odhadla, že blesk udeřil asi deset až patnáct minut poté, co začalo pršet. „Sjel po stromu, pod kterým se bohužel shromáždilo velké množství lidí. Prvních pár minut jsem nevěděla, že jsou tam zranění, nejdřív jsme s rodinou usoudili, že půjdeme domů, pak jsem se od lidí dozvěděla o zraněných, tak jsem běžela na místo,“ řekla zdravotnice novinářům.

Dva lidé si podle ní stěžovali, že nemohou hýbat nohama. „Snažili jsme se je dostat od stromu, tito byli zrovna při vědomí, dohlížela jsem na ně,“ dodala sestra. V rámci traumaplánu ji zavolali do nemocnice, krátce na to ji ze služby opět odvolali. Do nemocnice dorazilo navíc oproti běžné službě podle Roubíčka zhruba sto zdravotníků, sestavily se anesteziologické týmy.

Po přijetí do nemocnice se ukázalo, že způsobená zranění jsou spíše lehká. „Nikdo nemusel být operován, nikdo nebyl popálen,“ informoval lékařský ředitel. Navzdory tomu podle informací ČT zatím žádného z pacientů z liberecké nemocnice pustit nemohou, protože po zásahu bleskem musí zdravotníci minimálně 24 hodin zraněné pozorovat. Monitorují hlavně jejich srdeční činnost, protože se mohou objevit různé srdeční arytmie.

S ošetřením a odvozem zraněných pomáhali také hasiči. „Asistujeme zdravotníkům při ošetřování zraněných, poskytování předlékařské pomoci a transportu zraněných do sanitek. Na místo se dostavila také letecká záchranná služba,“ sdělila odpoledne mluvčí krajských hasičů Jaroslava Benešová.

Dopravu na místě řídila policie, její příslušníci zámecký park nakonec opustili krátce před 18. hodinou.

Široké spektrum potíží

Podle záchranáře Ondřeje Fraňka je spektrum obtíží, které může člověku způsobit zásah bleskem, velmi široké. Od velmi vážných popálenin až po „drobné kožní pigmentace, které samy odezní“. „Z těch nejzávažnějších jsou to zástavy dechu i oběhu. Klíčová je první pomoc,“ zdůraznil v pořadu 90′ ČT24 v neděli večer. V nemocnici pak už podle něj přicházejí na řadu standardní postupy, jejichž cílem je vyloučit „různé možnosti dlouhodobých následků“.

Mezi ty patří například už zmíněné srdeční arytmie, které ale lze podle Fraňka korigovat, případně i nasadit dlouhodobější léčbu. „Dobrou zprávou je, že se naprostá většina pacientů vyléčí bez jakýchkoli následků. Udává se, že velmi malé procento případů lidí zasažených bleskem přímo končí fatálně,“ upozornil Franěk.

Soudní znalec v oboru blesků Jiří Kutáč připodobňuje popáleniny způsobené bleskem k těm od ohně. „Jedná se de facto o zkrat. Kdyby po mém těle prošel bleskový proud a budu mít hodinky, tedy kovový předmět, tak budu mít pod nimi popáleniny,“ přidal konkrétní příklad.

Podle Fraňka je první pomoc při zásahu bleskem v podstatě standardní – tedy v případě, že postižený nejeví známky života, je třeba začít s oživováním – ať už jde o dýchání z plic do plic, či nepřímou masáž srdce.

Kutáč upozornil, že v případě, že blesk udeří do stromu, je třeba být od něj několik metrů daleko, aby výboj postupující k zemi nepřeskočil i na nás. Stejně tak je potřeba mít prostor nad hlavou od nejbližších větví. „Důležitá věc při takovýchto shromážděních (jako bylo to v Liberci) je i vzdálenost mezi lidmi. Bezpečná vzdálenost, aby blesk nepřeskočil z jednoho člověka na druhého, je tři metry,“ informoval znalec.

90′ ČT24: Nebezpečí blesků a jak se zachovat (zdroj: ČT24)