Vydatné deště zastavily vlaky u Plzně. Meteorologové varují před dalšími bouřkami

Události: Na západě Čech se rozvodnily řeky, problémy jsou i v dopravě (zdroj: ČT24)

Vydatné deště zastavily v neděli odpoledne provoz vlaků mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. Je zaplavená, sesunula se půda a na koleje spadl strom. Provoz mezi stanicemi Nezvěstice a Plzeň hlavní nádraží měly zajistit náhradní autobusy, kvůli nesjízdným silnicím ale nemohly část odpoledne jezdit. Voda zastavila provoz na železnici také v úseku Domažlice–Kdyně. Deštivé počasí bude i nadále pokračovat. Meteorologové vydali varování před bouřkami pro většinu území Česka. Ojediněle mohou být silné, provázené přívalovým deštěm či menšími kroupami, výstraha platí i pro pondělí. Nadále je v platnosti i výstraha před povodněmi pro Plzeňský kraj. Po vydatných pátečních a sobotních deštích stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity řeka Radbuza ve Staňkově na Domažlicku.

Téměř v celém Plzeňském kraji s výjimkou jeho nejsevernější části platí výstraha ČHMÚ před povodněmi. „Vzhledem k silnému nasycení v oblasti jihozápadních a západních Čech mohou toky reagovat na intenzivní srážky v bouřkách výraznými vzestupy hladin,“ varovali meteorologové.

Deště zastavily odpoledne provoz na železnici mezi Plzní a Starým Plzencem na trati do Strakonic. „Na trati 191 mezi Plzní a Starým Plzencem došlo k podmáčení a sesutí svahu a pádu stromu na trať. Provoz je zastaven. Odhad závalu je cca 15 x 5 x 0,8 metru, to je 36 metrů krychlových. Správa tratí na místo povolá techniku na odbagrování sesuvu. Předpoklad obnovení provozu je v úterý 4. června,“ popsal mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Voda podle něj zastavila provoz na železnici také v úseku Domažlice–Kdyně, kde zaplavila přejezd. České dráhy později uvedly jako termín obnovení provozu na trati do Strakonic pondělních 14:00.

Zaplavená trať mezi Plzní a Starým Plzencem
Zdroj: X/Datel (Správa železnic)

Dočasně byl podle Českých drah omezen provoz také v Dobřanech, kde Radbuza částečně zaplavila stanici. Od 16:15 tam byl provoz obnoven sníženou rychlostí.

Rozvodněná řeka Úhlava uvěznila odpoledne asi pětatřicetiletého muže uprostřed toku ve Štěnovicích u Plzně. „Nebylo možné se k němu dostat jiným způsobem než aktivovat vrtulník Letecké záchranné služby Líně s lezcem a vyzvednout muže pomocí podvěsu. Záchranáři na místě muže po vyzvednutí zkontrolovali, krom nižší teploty neutrpěl žádná zranění a mohl zůstat v péči rodiny doma,“ řekla mluvčí záchranné služby Mária Svobodová.

Ve Štěnovicích velká voda vyplavila i některé domy. Voda smetla i asfaltový povrch tamní silnice. „Teď je vlastně úplně neprůjezdná, lidé se dostanou domů pouze pěšky, nikoliv autem. Bagry, které mají asfaltové kry, kameny, bahno a další naplaveniny odstranit z komunikace, přijedou až zítra (v pondělí) ráno,“ řekla po jedenácté večer redaktorka ČT Daniela Tunklová.

Hasiči se ve Štěnovicích také snažili vyprostit zpod mostu automobil, který tam odnesla voda. Podle Tunklové to museli po asi dvou a půl hodině vzdát, auto tak zůstává pod mostem minimálně do pondělka, jelikož i v tomto případě se čeká na silnější techniku.

Místní se snaží spoušť uklízet a žádají tak nejen o pomoc dobrovolníků, ale také například o čisticí prostředky. A ti, kterým říční voda zalila studny, také o pitnou vodu.

Obyvatelé obce se navíc obávají dalších silných dešťů, které by měly do regionu dorazit hned v pondělí. Tunklová upozornila, že meteorologové tam předpovídají ještě dalších padesát milimetrů srážek a přijdou přívalové deště.

Kvůli vodě musely být také zavřené například silnice první třídy I/20 v Losiné u Plzně. U kruhového objezdu vlivem deště stekla voda z pole. „Komunikace je zcela uzavřená v obou směrech, zatopený je celý kruhový objezd. Komunikace uzavřena od OC Olympia do Losiné a z druhé strany na příjezdu od Štěnovic. Dále je uzavřena obec Starý Plzenec a kruhový objezd u OC Olympia,“ řekla odpoledne policejní mluvčí Michaela Raindlová. Podle informací ČTK musela být uzavřená také například silnice ze Starého Plzence do plzeňské části Koterov, kde se rozlévá Úslava. Večer Raindlová informovala, že všechny silnice jsou opět průjezdné.

Plzeň varovala občany, aby se nezdržovali v těsné blízkosti řeky, která se místy vylévá do krajiny. „Velmi naléhavě vás žádám, nevstupujte do blízkosti vodního toku. Břeh je podmáčený, a přestože to tak nevypadá, voda má obrovskou sílu. V žádném případě nenechávejte u řeky děti ani zvířecí mazlíčky bez dozoru. Voda již v Plzni kulminuje, situace by se měla zlepšovat,“ uvedl po poledni na sociálních sítích primátor Roman Zarzycký (ANO).

Nad Plzní a okolím se dopoledne přehnaly silné srážky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v Plzni-Mikulce za hodinu 9,5 milimetru vody, podobně silný déšť byl mezi 12. a 13. hodinou také v Rokycanech.

Hasiči evidovali do nedělního večera za celý den v kraji kolem 140 výjezdů technické pomoci, zhruba polovinu v okrese Plzeň-město. Nejčastěji jde o čerpání vody, přibližně v 90 případech. Dále také uvolňují ucpané propustky a mosty a likvidují popadané stromy. 

Radbuza na Domažlicku na třetím stupni

Po vydatných deštích je Radbuza celou neděli na třetím povodňovém stupni ve Staňkově na Domažlicku. Povodňové vlny se po tocích posouvaly směrem k Plzni, kde si vodohospodáři celou sobotu připravovali zvýšeným odpouštěním nádrže České údolí zásobní prostor na zachycení co největšího množství vody.

Řeka Radbuza ve Staňkově na Domažlicku
Zdroj: ČT24

„Řeka se už nedrží v korytě, nedaleko náměstí není možné přejít přes pěší lávku, na druhou stranu se lidé dostanou už jen v holínkách,“ uvedl v neděli po poledni ze Staňkova redaktor ČT Zdeněk Mlnařík. Podle něj se voda dostala do zahrad, ale ne přímo k domům.

„Mluvili jsme s vedením města a podle něj má Radbuza ještě dostatečnou kapacitu k tomu, aby se nedostala do bezprostřední blízkosti domů, protože při větších stupních povodňové aktivity se podle starosty řeka rozlévá do okolních luk nebo na místní cyklostezku,“ informoval redaktor s tím, že kulminovat by měla během pondělního rána.

Redaktor ČT Zdeněk Mlnařík o situaci na Radbuze (zdroj: ČT24)

Silné bouřky zaměstnaly také hasiče v Královéhradeckém kraji. Ti měli od nedělního rána do 15 hodin v souvislosti s počasím okolo deseti výjezdů, nejvíc bylo kvůli odstraňování popadaných stromů či větví. Například dopoledne odstraňovali spadlý strom z vedlejší silnice u Police nad Metují nebo u hlavní silnice I/14 u Horní Radechové na Náchodsku.

„Na silnici I/14 u Horní Radechové spadl strom na dráty elektrického vedení a zůstal na nich viset. Strom jsme museli postupně odřezat, na místě jsme využili také výškovou techniku,“ uvedli dopoledne na sociální síti X hasiči.

Například v Černilově na Královéhradecku ohrožovala přitékající voda a bahno z polí několik domů. „V místě máme nasazená čerpadla a připravují se také pytle s pískem kvůli další nepříznivé předpovědi počasí,“ sdělili odpoledne hasiči. S čerpáním vody ze sklepů rodinných i bytových domů pomáhali v té době také ve Smiřicích na Královéhradecku.

U Hlásné Třebaně na Berounsku ve Středočeském kraji se v neděli topili otec a dvě děti, s nimiž se při sjíždění jezu převrhla loď. Zachraňovat se je vydali policisté, hasiči, zdravotníci a strážníci z Karlštejna. Po vytažení na břeh rozvodněné Berounky skončili všichni tři v péči záchranářů. Dvanáctiletého chlapce přepravil do nemocnice vrtulník, muže a děvče sanitka, vyplynulo z informací policie, záchranářů a hasičů.

Hasiči ve středních Čechách v neděli kvůli dešti vyjížděli k sedmi desítkám událostí, nejčastěji čerpali vodu nebo odstraňovali spadlé stromy. Nejvíc případů, čtyřiatřicet, zaznamenali mezi 17. a 18. hodinou. Večer zasahovali hlavně v Mníšku pod Brdy u Prahy, kde měli hlášeno dvanáct mimořádných událostí. Voda tam mimo jiné zaplavila podchod pod dálnicí D4.

Několik zaplavených sklepů odčerpávali po odpoledních přeháňkách i jihomoravští hasiči – konkrétně v obci Brťov-Jeneč na Blanensku. V souvislosti s počasím zasahovali o víkendu také u několika popadaných stromů a na zaplavených silnicích. Déšť nejsilněji zasáhl sever kraje. 

Varování před bouřkami

Nad Českem je vlhký a nestálý vzduch, který má odpoledne a večer přinášet bouřky. Varování meteorologů před jejich výskytem platí pro celou Českou republiku s výjimkou Moravskoslezského a Zlínského kraje a jižní poloviny Olomouckého kraje.

Bouřky mohou být ojediněle silné, doprovázené přívalovým deštěm s úhrny kolem třiceti litrů vody na metr čtvereční a také s možností menších krup. Obdobná situace nastane podle ČHMÚ i v pondělí odpoledne, kdy meteorologové opět na většině území Česka s výjimkou severozápadní poloviny Čech očekávají ojediněle silné bouřky s úhrny kolem čtyřiceti litrů vody na metr čtvereční.