Pyrotechnici ukázali nové záběry unikátní operace k likvidaci pumy

Události ČT: Další detaily z operace k likvidaci pumy v Záluží (zdroj: ČT24)

Společnost Orlen Unipetrol v Záluží u Litvínova obnovila výrobu. Provoz před dvaceti dny zastavil nález nevybuchlé letecké pumy. Pyrotechnici ji zneškodnili přímo v chemickém areálu na konci srpna. Teď prozradili další detaily unikátní operace a ukázali dosud nezveřejněné záběry z akce, která nemá v moderních českých dějinách obdoby.

Litvínovská chemička opět rozjela výrobu. V areálu Záluží pracuje kolem šesti a půl tisíce lidí. Podnik byl uzavřen od 21. srpna. Místo, kde byla letecká puma nalezena a zneškodněna, je už vyčištěné od střepin i pytlů s pískem.

Šéf policejních pyrotechniků Karel Čadil přesně před čtrnácti dny řešil, jak pumu zneškodnit. K ruce měl deset nejzkušenějších pyrotechniků, desítky hasičů a policistů. Nejprve se potřebovali dostat k zapalovači. „Muselo se do toho trochu tlouct, aby se odstranily přilepené kameny,“ popsal Čadil.

To vše s vědomím, že puma se sto kilogramy trhaviny je už poškozená od lžíce rypadla a že je zbytečné použít ochranný pyrotechnický oblek. Ten, kdo tam šel, počítal s tím, že kdykoliv může dojít k výbuchu, připouští Čadil.

Pneumatiky, pytle s pískem a lodní kontejnery

Kolem pumy postavili dřevěnou konstrukci, kvůli stabilitě a poškození. Pak se přidalo pět set osmdesát pytlů s pískem a zpevnit se rozhodli i část sklepení budovy, která byla i tak určena k demolici.

K utlumení tlakové vlny použili i čtyřiadvacet takzvaných bomb-dek vytvořených z pneumatik, sto dvacet betonových kostek a deset lodních kontejnerů.

Pancéřový vůz pak dovezl dva pyrotechniky k místu odpalu. K letecké pumě vedl jen otvor v dřevěné konstrukci. „Jeden se dovnitř spustil až k letecké pumě, umístil na ni iniciační nálož, zkontroloval vedení a pak to znovu zabezpečil, přikryl ji trámy,“ popsal Čadil.

Na povel k odpálení čekali dva pyrotechnici v pancéřovém voze tři sta metrů od letecké pumy. V řídicím centru byla ve tvářích všech vidět nervozita.

„I za cenu ohrožení našeho života jsme do toho dali maximum a přemýšleli jsme o všech detailech. Pak to na nás všechno dolehlo, ten stres se uvolnil a každý jsme s tím trochu zápasili,“ přiblížil pyrotechnik. I proto se policejní prezident rozhodl příští týden všem pyrotechnikům osobně poděkovat.