Přerovský cyklobus bude vozit cyklisty i na Bouzov. Trasu přidá od července

Přerovský cyklobus přidá po pěti letech ještě jednu trasu. Cyklisty bude od července vozit kromě horského sedla Bumbálka také na Bouzov. Trasu si vybrali sami cyklisté v anketě, kterou loni na podzim uspořádala přerovská radnice.

Místu s pohádkovým hradem Bouzov dali sportovci přednost před trasou do Moravského Berouna. Spojem se vyveze každoročně se svými koly kolem tisíce lidí. O linku byl vždy velký zájem, místa byla rezervována i několik týdnů dopředu.

Trasa bude letos rozšířena na Bouzov. Budou tak jezdit dvě linky, sobotní trasa zůstane směrem na Bumbálku, v neděli bude cyklobus vozit zájemce na Bouzov. Provoz cyklobusu jsme tentokrát omezili pouze na letní prázdniny, jezdit tedy bude jen v červenci a srpnu, v červenci i během státních svátků.
Jiří Janalík
cyklokoordinátor, Přerov

Zatímco z Bumbálky se vracejí cyklisté podél řeky Bečvy, z Bouzova pojedou po cyklostezce kolem řeky Moravy.

Cyklobus Bečva jezdil po své trase do Beskyd na česko-slovenskou hranici pět let. Mnozí cyklisté zhruba stokilometrovou trasu zpět do Přerova absolvovali už několikrát, organizátoři projektu i proto poslední dobou zaznamenali klesající zájem. To byl i důvod, proč chtělo město trasu milovníkům cyklistiky zpestřit.

„Dosavadní trasa se už trochu okoukala, proto jsme šli do možnosti změny. Smlouva je nyní nastavena na dva roky, uvidíme, zda se to setká s větším zájmem,“ doplnil cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Poprvé vyjede koncem června

V sobotu bude cyklobus jezdit na trase Přerov - Lipník nad Bečvou - Valašské Meziříčí - Rožnov pod Radhoštěm - Bílá a Bumbálka, v neděli vyjede linka z Přerova, cyklisty nabere v Lipníku nad Bečvou a v Litovli, cílem bude Bouzov.

„Zpáteční cesta má více variant, hlavní trasa vede Litovelským Pomoravím. Cyklobus vyjede poprvé o víkendu 30. června a 1. července,“ uvedl cyklokoordinátor. Zpáteční trasa z Bouzova do Přerova je oproti cestě z Bumbálky kratší. Měří kolem 70 kilometrů a cyklisté ji mohou v průměru zvládnout za 4,5 hodiny.

Cyklobus na trase z Přerova na Bumbálku vozí cyklisty od roku 2013, od té doby doznal už několik změn. Pro velký zájem se rozšířil i mimo prázdninové termíny a jezdil i ve více dnech. Po prvních zkušenostech se rovněž rozšířilo místo pro kola v přívěsném vozíku. Projekt nyní dotují města Přerov a Lipník nad Bečvou, dříve to byly také Hranice.