Přemnožení divočáci v Mostě za sebou nechávají stopy v parcích. Vyráží i k obchodům

Události v regionech: přemnožená divoká prasata v severních Čechách (zdroj: ČT24)

V severních Čechách už přemnožená divoká prasata běžně, bez ostychu, pronikají do vnitřních částí i velkých měst – děje se to v Ústí nad Labem i v Mostě. Není už žádnou raritou, že se tam divočáci pohybují poblíž domů nebo v městských parcích. Mostecká radnice proto začala myslivcům za odstřel divokých prasat nabízet peníze – osm set korun za kus. Nesmějí je ale samozřejmě střílet uvnitř města, jen na blízkých honebních pozemcích.

Osm bachyň s mláďaty přebíhalo kolem kruhového objezdu hlavní silnici v Mostě hned vedle obchodního centra. Divočáci se v posledních týdnech vyskytují v centru častěji. Lidé by na ně neměli pokřikovat nebo se pokoušet přiblížit. Podle myslivců jsou prasata ve městě v podstatě uvězněná. Kvůli oplocení kolem hlavních silnic se přerušila jejich migrace.

Divoká prasata se kromě centra města vyskytují například i v lesích poblíž rekreačního areálu Benedikt. Důkazem je rozrytá zem na několika místech. Podle myslivců se jen tam pohybuje šest bachyň s mláďaty. „Lidé by si měli dávat hlavně pozor, když jdou do těchto částí, aby neměli volně pobíhající psy a chodili po vyznačených trasách,“ varoval myslivec Bedřich Bauer.

Kvůli přemnožení divočáků nyní město nabízí myslivcům za odstřel finanční odměnu. „Nově jsme schválili příspěvek osm set korun pro lovce, kterým se podaří ulovit daný kus. Může se to samozřejmě lovit jen na honebních pozemcích – to znamená, že se nikdo nemusí bát, že bychom tady motivovali občany, že budou střílet někde mezi domy,“ sdělil primátor Marek Hrvol (ProMost). Z městské kasy vyčlenila radnice pro odstřel prasat 250 tisíc korun. K odchytu musí mít lovec platnou povolenku.