Pražský magistrát chce sestěhovat problémové seniory do Dobřichovic

Praha - Pražský magistrát má v úmyslu sestěhovat problematické seniory z různých domovů pod jednu střechu. A to do zařízení v Dobřichovicích. Tamní klienti půjdou do lepšího a na jejich místo nastoupí rváči nebo závislí na alkoholu. Sdružení Život 90 má ale obavy, aby se jednotlivé domovy nezbavovaly nepohodlných dědečků a babiček tím, že je označí za agresivní.

Senioři mají v domovech najít domov a klid. Některé klienty ale obtěžují sami jejich spolubydlící. Třeba v Dobřichovicích 60letého seniora sestry často nacházely opilého v nádražní hospodě. Podle staniční sestry Jany Káchové pro něj museli jezdit vlastním vozem nebo vozíčkem.

Pražský magistrát přitom odhaduje, že v jeho domovech pro seniory je problematických seniorů až osm procent. „Nedodržují večerku, napadají své spolubydlící, jsou sprostí a arogantní vůči klientům i personálu,” vypočítává ředitel Domova pro seniory na Praze 10 Tomáš Ján.

S takovými důchodci je těžké něco dělat: na pobyt v domově mají dekret, proto je nelze vystěhovat. „Oni toho prostě zneužívají a myslí si, že se jim nemůže nic stát. Proto je od začátku příštího roku sestěhujeme, sníží se jim standard a budou muset sekat latinu,” říká pražský radní pro oblast sociálních služeb Jiří Janeček.

Řešením má být Domov pro seniory v Dobřichovicích. V něm by fungoval převážně mužský personál a také odborníci, třeba na protialkoholní léčbu. Ředitelka domova Olga Janýrová ale zatím přesné informace nemá. Magistrát s ní má jednat teprve v půlce září. „Zatím si to nedovedu představit. Nevím, jestli je optimální shromažďovat problémové klienty do jednoho zařízení.”

Nápad magistrátu odmítá ředitel občanského sdružení Život 90 Jan Lorman: „Představa, že někdo někoho označí za agresivního důchodce, aniž by bylo přesně jasné, co to znamená, je pro mě nepřijatelná. A to z toho důvodu, že to může být zneužitelné.”

Pražský magistrát to ale vylučuje. Říká, že se tak rozhodl na základě upozornění samotných ředitelů domovů pro seniory. Asi šedesátce současných klientů dobřichovického domova slibuje magistrát lepší bydlení v nově zrekonstruovaném domě v Praze 4. Většina z nich se ale podle svých slov stěhovat nechce.