Prameny prodaly vrty a mohou k účtům. Podle opozice ale byla i výhodnější nabídka

Na 42 milionů korun klesl dluh západočeské obce Prameny a nebude se dále úročit. Radnice se po více než deseti letech dostane k účtům, bude tak moci znovu začít hospodařit. Rozhodující pro to byl prodej zbývajících pozemků s osmi vrty minerálních vod firmě jediného věřitele obce, ruského podnikatele Dmitrije Vajnera.

Obec Prameny upadla po neúspěšném pokusu na otevření stáčírny minerálních vod do hlubokých dluhů, v nejhorším období šlo o 120 milionů korun. Nyní jsou třetinové a radnice může k účtům.

Rozhodující krok, totiž prodej pozemků s osmi vrty minerálních vod firmě Real Aspekt za deset milionů korun, ovšem obec rozhádal. Opozice kritizovala cenu, upozorňovala, že o pozemky měly zájem i Karlovarské minerální vody, které nabízely trojnásobek. „Vedení obce také odmítlo pustit pozemky do dražby, v níž by zájemci transparentně zabojovali,“ uvedli zástupci opozičního hnutí Prameny šťastné v tiskové zprávě.

Podle starostky Michaly Málkové (ANO) však radnice nemohla nabídku Karlovarských minerálních vod schválit. S takovým prodejem by musel souhlasit věřitel, tedy vlastník Real Aspektu Dmitrij Vajner. S ním však Karlovarské minerální vody nejednaly, uvedla starostka. Zároveň ujistila, že cena deset milionů korun není nízká. „Opozice zpochybňovala znalecký posudek na cenu prodaných pozemků. Nezávislí znalci nám ale potvrdili, že je správný a platný,“ řekla Málková.

Ačkoli se Prameny do dluhů dostaly po neúspěchu plánu na vybudování stáčírny minerálek, totéž plánuje Real Aspekt. Zhruba za miliardu chce v Pramenech vybudovat stáčírnu minerálních vod, domov pro seniory a dětskou ozdravovnu. Na oddlužení obce Vajner s vedením města v posledních letech spolupracoval.

V následujících měsících bude podle Málkové vedení obce jednat s ministerstvem financí o řešení zbývajícího dluhu.