Policie vyšetřuje výbuch domu na Znojemsku, při kterém zemřel muž

Události v regionech: Vyšetřování výbuchu rodinného domu (zdroj: ČT24)

Policisté stále prověřují příčinu nočního výbuchu rodinného domu v Suchohrdlech na Znojemsku. Zemřel při něm mladý muž, nikdo další se nezranil. Budova je úplně zničená, trosky celý den prohledávali vyšetřovatelé. Tlaková vlna poškodila i okolní domy.

„Zasahovali jsme u destrukce domu. Po příjezdu jsme museli hasit požár menšího rozsahu a také jsme ze sutin vyprostili jednoho mrtvého muže,“ popsal mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Pětadvacetiletý muž žil v domě s ženou a dcerou. Ty tam v době výbuchu nebyly. Explozi slyšeli lidé kilometry daleko. „Protože jsem v jednotce dobrovolných hasičů, tak jsem tady byl mezi prvními. Naštěstí duchaplní občané zastavili hned po výbuchu přípojku plynu,“ dodal starosta obce Pavel Teleki (nestr.).

„Byli jsme na volejbale a byli tam plynaři. Všem se rozdrnčely telefony, podívali se na mě a řekli – sousedovi bouchl barák. Je otázka, jestli tvůj stojí. Zjistil jsem teda, že mám nějaké trosky na dvorku, ale barák mi stojí,“ řekl další z místních obyvatel Karel Štava.

Hůř jsou na tom sousedé z nejbližšího domu. Výbuch jim poničil střechu, popraskaly i zdi. Střepy zasypaly okolí ve vzdálenosti desítek metrů včetně několika aut.

Rozsah škod byl patrný až ráno za světla, proto až dopoledne přijeli vyšetřovatelé od hasičů a policie. „Na místě pracují specialisté. Podstatný bude také výsledek soudní pitvy. Pracujeme s několika vyšetřovacími verzemi – ty samozřejmě, jak postupuje vyšetřování, vylučujeme,“ poznamenal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Zda byl příčinou výbuchu unikající plyn, policisté zatím nepotvrdili. Lidé z blízkého okolí ve čtvrtek ještě odklízeli nepořádek způsobený tlakovou vlnou. Vedení obce nechalo vyčistit blízké ulice. „Veřejné osvětlení v této lokalitě nefunguje. Musíme počkat až to policie vyšetří a budeme tam moct pustit techniky,“ konstatoval starosta.

Na to samé čeká i soukromá realitní firma, které dům a přilehlý pozemek patří. Až potom může řešit například likvidaci sutin.